TOP

De mannenmode voor zomer 2021: vrolijk en vrouwelijk

Het duurt nog even voor we aan de zomercollecties 2021 toe zijn, maar trendwatcher Edwin van den Hoek geeft alvast zijn visie op de belangrijkste trends voor de mannenmode in dat seizoen. Wat gaat het worden? In elk geval veel vrolijke kleuren in blokken en vrouwelijke invloeden als borduur en bloemendessins.

Trendwatcher Edwin van den Hoek presenteerde op 19 november zijn visie op de mannenmode trends voor zomer 2021 in Amsterdam-Noord. Hij leidde zijn presentatie in door maatschappelijke en politieke situaties te schetsen die invloed hebben op wat we op de catwalks en in ontwerpen terugzien. De zorg die de mens heeft om het milieu is een belangrijk thema dat de mode raakt, stelt hij, omdat de mode er wat dat betreft niet gekleurd op staat. “Het is niet altijd meer hip om in de mode te werken, omdat we te boek staan als vervuilende industrie, met name bij de jeugd.”

Achter de schermen

Het imago van fashion staat onder druk, zegt Van den Hoek. “Mede door afprijzingen in het seizoen, nieuwe aanbieders van kleding zoals supermarkten en online platformen als Bol.com en Amazon.” Om te voorkomen dat die neerwaartse spiraal zich doorzet, moet de mode-industrie in actie komen. “Er is transparantie nodig in de productieketen, om de consument te laten weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat”, stelt Van den Hoek. “Je hebt daarvoor grote spelers nodig die als voorbeeld dienen, zoals Nike en Adidas die zich openlijk committeren aan het milieu.” In de trends voor zomer 2021 zag Van den Hoek dat er steeds meer gekeken wordt naar andere materialen voor het maken van kleding en schoenen. Denk aan fruit, kokos en kurk, maar ook schimmels en bacteriën.

Zwart en wit

Op de catwalks zag Van den Hoek veel zwart terugkomen, veelal in een total look met als tegenhanger ook complete looks in wit. Een belangrijke kleurgroep voor zomer 2021 zijn volgens hem de bruinen, met name zand en cognac. Verder: geel, roze, warme tinten als terra en donker oranje en een nieuwe kleurgroep bestaande uit vijg- en taupetinten. Blauw blijft een belangrijke kleur in mannenmode evenals en de groenen en grijzen. Op basis van deze trends heeft Van den Hoek vier thema’s gedefinieerd voor zomer 2021: Futuristic, Relaxed, Graphical en Versatile.

Futuristic

Zoals de naam als doet vermoeden, gaat het in dit thema over de toekomst. Technologie staat centraal, zowel op gebied van materiaalontwikkelingen als in het automatiseren van het productieproces. Plastic komt in dit verhaal terug als een licht materiaal dat zich eenvoudig laat recyclen, maar ook technische stoffen met een folie-achtige finish. Het silhouet is masculien; de nadruk ligt op het bovenlichaam. Er wordt gewerkt met functionele zakken, taping, ritsen en graphics als teksten en coderingen. Belangrijke dessins zijn camouflage, tie-dye, bleaching in denim en dip-dye. Hoofdkleuren in dit thema zijn legergroenen en bruin.

Relaxed

Hier zijn bewustwording en mindfulness de inspiratiebronnen. Dit gaat over een nieuwe soort leisurewear gemaakt van comfortabele, luxe materialen. Het is een relaxte, maar geklede look. ‘Neo-hippie’ noemt Van den Hoek het. Ontwerpen zijn geïnspireerd op de djellaba en pyjama en worden gedragen met allerlei soorten sandalen. Er komen veel strepen in terug, vooral de krijtstreep is belangrijk voor zomer 2021. Kleuren zijn natuurlijk en sophisticated, veelal vergrijsde tinten met terra, bruinen, vijg en groen. In dit thema zijn de nieuwe, natuurlijke materialen als fruit, kokos en kurk te zien. Veel rustiek ogende breisels, grove, bouclé- en linnenachtige garens voor kostuums en colberts, maar ook tapijtachtige en etnische dessins.

Graphical

In dit thema spelen felle kleuren en grafische vormen een hoofdrol, in de vorm van colorblocking waarbij de felle kleuren worden gecombineerd met donkere tinten, denk aan een knaloranje borstzak gestikt op een zwart shirt. Hier zien we ook allerlei soorten rasterachtige dessins, schuine, dunne strepen en Paul Smith-achtige strepen in verschillende kleuren boven elkaar. Ook de ruit speelt een rol, ook als totaal look met de broek en de top in dezelfde ruit. In dit thema komt ook de fun terug, met een vrolijke prints en comics.

Versatile

Hier staat de vraag centraal wat nu precies mannelijk en wat vrouwelijk is? Het valt Van den Hoek op dat de vrouwelijke kant in mannenmode steeds duidelijker aanwezig is, zodat het niet altijd meer duidelijk is of je in shows naar een man of een vrouw kijkt. Dat resulteert in feminiene invloeden: bloemdessins – zowel klein als uitvergroot-, decoraties, borduur en zelfs in brogues verborgen hakken in de show van Tom Brown. De trendwatcher signaleerde zelfs kant in collecties. In dit thema zijn transparante stoffen terug te zien. Qua kleuren ligt de focus op pastel.