TOP

Sneakerness zamelt oude gympen in voor arme Afrikanen

Samen met de sneakerbranche stapels gympen ophalen voor een goed doel: dit is de droom van de Nederlandse Sneakerness-organisatie. “Ik weet dat schoenen soms wel drie keer in de sale gaan. Dan kan je ze op een gegeven moment liever doneren.”

Sneakerness, dat op 30 november en 1 december in Rotterdam plaatsvindt, organiseert samen met het goede doel Sneaker Paradise een inzamelingsactie. Bezoekers, maar ook winkels en sneakermerken wordt gevraagd (oude) schoenen in te leveren tijdens het event voor sneakerliefhebbers. De opbrengst wordt geschonken aan verschillende landen in Afrika. 

Gigantische inzamelingsactie

Sneaker Paradise is bij het Sneakerness-publiek een bekend begrip. De organisatie heeft al enkele jaren een stand heeft tijdens het evenement, waar bezoekers oude schoenen kunnen inleveren. “We supporten Sneaker Paradise al jaren. Doorgaans halen ze al behoorlijk wat paartjes op”, vertelt Matthijs van der Meulen, mede-organisator van Sneakerness. “Nu lijkt het ons een goed idee om dit initiatief eens naar een hoger plan te tillen en met de hulp van de hele Nederlandse sneakercommunity een gigantische inzamelingsactie op poten te zetten.” 

Bergdorpjes

Van der Meulen: “De jongens achter Sneaker Paradise zijn al tien jaar bezig. Een keer per jaar rijden zij zelf naar Afrika, om daar – tot in kleine bergdorpjes – mensen die het het hardst nodig hebben van schoenen te voorzien. Ingezameld geld wordt gebruikt om voedselpakketten van te kopen en speelgoed voor de kleintjes. Kosten die ze maken voor vervoer, accommodatie en verblijf wordt volledig door hen zelf betaald.” 

Foto’s 

“Wat zij doen is zo tof”, vindt Van der Meulen. “Er zijn veel goede doelen, maar in mijn optiek is dit zoals het zou moeten zijn. Zo persoonlijk en onbezoldigd, dat vind ik heel bijzonder. Zelf doneer ik standaard schoenen aan ze. Het mooie is: op de een of andere manier weten ze precies welke schoenen je hebt gegeven. Vervolgens maken ze foto’s van de mensen die jouw sneakers dragen. Die kleine details maken het verschil.”

Overtollige voorraad

Op de vraag wat Sneakerness van deze actie verwacht antwoordt de organisator: “Ik reken er sowieso op dat onze bezoekers weer hun steentje bijdragen. Per paar krijg je een raffleticket voor een loterij. We zijn bezig met de samenstelling van een uitgebreid prijzenpakket. Daarnaast benaderen we sneakermerken- en winkels in het land. Er moet veel overtollige voorraad liggen. Ik weet dat schoenen soms wel drie keer in de sale gaan. Dan kan je ze op een gegeven moment liever doneren. De mensen bij wie ik het idee al heb gepitcht, zijn in ieder geval enthousiast.”

Bekijk hier een video over het werk van Sneaker Paradise.