TOP

Binnenkijken: dit is de eerste brandstore van Mercer Amsterdam

Sneakerlabel Mercer Amsterdam opent donderdag 4 maart 2021 zijn eerste brandstore in – waar anders – onze hoofdstad. Parijs en Londen lonken, zegt oprichter en ontwerper Pim Dresen. “In die steden verkopen we nog beter dan in Amsterdam.”

Een winkel openen tijdens de lockdown; dat is bijzonder. “We wilden niet langer wachten”, licht Mercer-oprichter Pim Dresen telefonisch toe. “We kregen zoveel vragen van fans, die willen zien hoe het geworden is. Tot de winkels open mogen, kunnen mensen alleen donderdag en vrijdag op afspraak komen. De eerste drie weken zijn we al helemaal volgeboekt.”

Nieuw én vintage

Het hoofdkantoor en de showroom bij het World Fashion Centre zijn meeverhuisd naar de Ferdinand Bolstraat 54. Met alles op één locatie moet de nieuwe brandstore in De Pijp een plek worden waar je Mercer kunt ‘beleven’, zegt Dresen. “We hebben onze merkwaarden naar de fysieke winkel vertaald. Vooral de focus op duurzaamheid en de invloeden van American heritage sportswear.”

‘Ik wil mensen laten zien dat mode niet altijd nieuw hoeft te zijn’

Concreet betekent dit dat je er naast de Mercer-collectie ook terecht kunt voor vintage schoenen en jasjes, die Dresen zelf inkoopt. Als hobby: hij verzamelt Starter-jackets. “Denk aan gelicenseerde edities met de New York Knicks of Los Angeles Lakers – dat zijn verzamelobjecten”, zegt hij. “Ik wil mensen laten zien dat kleding en schoenen niet altijd nieuw hoeven te zijn.” Verder kunnen klanten hun afgedragen schoenen inleveren voor 8,7 procent korting op de collectie. “Dat getal staat symbool voor de 87 miljoen paar schoenen die jaarlijks wereldwijd op de stort eindigen. De schoenen die bij ons worden ingeleverd, worden onder meer verwerkt tot materialen voor nieuwe sneakers.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Volledig traceerbaar

Mercer is sinds een paar jaar actief bezig met het verduurzamen van de productie. Dat doet het bedrijf onder meer door te kiezen voor verantwoorde en vaak veganistische materiaalalternatieven als Piñatex (gemaakt van de vezels van ananasbladeren), Vegea (afvalmaterialen uit de wijnindustrie) en Alcantara (een op suède lijkende kunststof). Het leer is afkomstig van door de Leather Working Group gecertificeerde looierijen. Als volgende stap wil Mercer voor consumenten per item inzichtelijk maken waar het is geproduceerd en waar de materialen vandaan komen. Dresen: “We willen volledig traceerbaar worden.” De focus op duurzaamheid is een van de redenen om een eigen winkel te openen. “In een multibrandstore ben je één van de vele merken. Niets ten nadele van de winkelmedewerkers daar, maar die kunnen ons verhaal nooit zo goed vertellen als wijzelf.”

‘We zijn ook aan het kijken voor locaties in Londen en Parijs’

Naar Londen en Parijs

De opening stond eigenlijk al voor juni 2020 op de planning, maar de eigenaar van dat pand (aan de Gerard Doustraat, red.) trok zich op het laatste moment onverwacht terug. Achteraf is Dresen daar blij om. “We zitten nu op een veel betere plek. Ondertussen zijn we ook al aan het kijken voor locaties in Londen en Parijs – in die steden verkopen we online nog beter als hier. Maar we willen nu eerst zorgen dat Amsterdam ‘up and running’ is. Dan kijken we daarna verder.”

Beeld: Mercer Amsterdam