TOP

Rotterdam scheldt huur winkeliers kwijt, vanaf vandaag winkelen op afspraak en maandag rechtszaak Inretail tegen lockdown

Vanaf vandaag mogen mensen winkelen op afspraak. De gemeente Rotterdam scheldt de huur kwijt van winkeliers en horeca-ondernemers in de stad. En verder: Zo’n 20 tot 40 % van mode-, sport- en schoenenwinkels zal verdwijnen door de coronacrisis, voorspelt de Retailagenda. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 3 maart.

Rechtszaak Inretail tegen lockdown maandag

De rechtszaak die Inretail heeft aangespannen tegen de staat over de heropening van de winkels vindt maandag om 10.00 uur plaats bij de rechtbank in Den Haag. Dat meldt De Telegraaf. De brancheorganisatie wil via de rechter de heropening van winkels afdwingen. Volgens de organisatie is het veilig en kan het volgens de eigen routekaart van de overheid.. De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting half december, was een extra verzwarende maatregel die hoorde bij het scenario ’zeer ernstig’, aldus een woordvoerder. “We zitten nu qua corona besmettingen op het niveau ’ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we gelijk krijgen van de rechter.”

Rotterdam scheldt huur winkeliers kwijt

Winkeliers en horeca-uitbaters die in een pand van de gemeente Rotterdam zitten, kunnen hun huur gedeeltelijk terugkrijgen, schrijf het AD. Rotterdam meent de eerste gemeente in Nederland te zijn die hiertoe overgaat. Met deze stap hoopt het stadsbestuur dat andere pandeigenaren het voorbeeld volgen en ook huur kwijtschelden aan ondernemers die lijden onder de coronacrisis. De regeling betekent dat alle huurders tot 50 procent korting op de huur van het afgelopen jaar krijgen en de eerste maanden van dit jaar. Dit geldt voor de periode van 1 maart 2020 tot april 2021. De ondernemers moeten wel kunnen aantonen dat zij door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten hebben. De gemeente Rotterdam schat dat het in totaal om tien miljoen euro gaat dat zij nu minder binnenkrijgt. De gemeente Amsterdam heeft ook pas bekendgemaakt huurders in gemeentepanden korting te geven. Die regeling geldt alleen niet voor alle getroffen ondernemers.

The Sting opent Seven Sisters-winkel

Moderetailer The Sting opent in Amsterdam een winkel van ruim 1.400 m² voor de formule Seven Sisters, zo meldt het bedrijf op zijn LinkedIn-pagina. Het gaat om een pand aan de Nieuwendijk 188 – 190 waarvoor de begane grond is gesloopt en vervangen is door nieuwbouw van drie verdiepingen. Het is een pand geworden met een gevel van golvend glas. Aan de achterkant is de gevel opgetrokken uit rode baksteen en groene beplanting wat bijdraagt aan de biodiversiteit van de stad. Twee verdiepingen zijn winkellagen en op de bovenste verdieping bevindt zich de opslag. Ondertussen breidt The Sting Companies ook uit in Utrecht met een winkel van de Koopman in de voormalige V&D en er komen nieuwe zaken in Leidsenhage. In Westfield Mall of the Netherlands komen winkels van The Sting, de Koopman en Costes. Er is al een winkel van het modeconcern gevestigd, namelijk de Cotton Club.

‘Tot 40 % mode- en schoenenwinkels winkels verdwijnt’

Zo’n 20% tot 40% van mode-, sport- en schoenenwinkels zal verdwijnen door de coronacrisis. Die voorspelling staat in een onderzoek van de Retailagenda dat is gehouden onder consumenten, retailers uit het grootwinkelbedrijf en MKB, vastgoedorganisaties en gemeenten. De Retailagenda is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Voor het onderzoek zijn ook leden van Inretail (Mode, wonen, schoenen, sport) gevraagd naar hun verwachtingen en daaruit blijkt dat 9% van hen verwacht dat hun bedrijf eind 2021 waarschijnlijk niet meer bestaat. Onder de modeondernemers is dit 13%. 61% van de MKB-ondernemers geeft aan dat hun bedrijf eind 2021 in bepaalde mate is afgeslankt.

De coronapandemie heeft ook gezorgd voor een discussie over de huur. Daarvan zegt het grootwinkelbedrijf dat 25% tot 40% huurdaling nodig in de grote steden en high traffic locaties. De vastgoedbranche verwacht 20% tot 30% huurdaling. Het is echter één op de drie Inretail-leden niet gelukt om afspraken te maken met de verhuurder met betrekking tot de lockdown periode. 27,7% heeft wel een regeling kunnen treffen en 25,3% is nog in gesprek.

Winkelen afspraak vanaf vandaag toegestaan

Met ingang van vandaag in het toegestaan om te winkelen op afspraak. En hoewel het volgens veel retailers niet veel zoden aan de dijk zet, zijn veel modeondernemers hier vol goede moed mee begonnen zo is onder meer te zien in de berichten die op social media zijn geplaatst. Afgelopen week konden er al afspraken worden gemaakt en iedere ondernemer vult dat op zijn eigen manier in, blijkt uit een rondgang langs winkeliers die NRC maakte. Zo geeft lingeriemerk Hunkemöller klanten twintig minuten. Die hoeven zo niet halverwege het passen naar de kassa te rennen. “We willen ons daar wel aan houden want we moeten de gepaste sets ook nog stomen en kleedkamers reinigen”, zegt een woordvoerder. Er zijn ook winkels die hun deuren woensdag gesloten houden. De Bijenkorf bijvoorbeeld. Het luxe warenhuis noemt het shoppen op afspraak ‘niet te realiseren voor al onze klanten’. Inretail wil dat het kabinet niet kijkt naar het aantal klanten per zaak (2 per verdieping, red.) maar naar het aantal klanten per vierkante meters. Vóór de verplichte sluiting van afgelopen december was dat ook de geldende regel. “Voor winkels met persoonlijk advies is het prima, maar zaken met grote oppervlaktes kunnen hier niet van leven”, zegt een voorlichter.

Beeld: Textilia