TOP

16 vragen aan Pim Dresen, de oprichter van sneakermerk Mercer

Het Nederlandse schoenenmerk Mercer Amsterdam van Pim Dresen opent donderdag 4 maart zijn eerste winkel in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Hier verkoopt Dresen zijn luxe en duurzame sneakers van materialen als ananas- en druivenleer. Wie is de man achter het merk?

Zoet of zout? “Sowieso zoet. Ik moet geen snoep in huis hebben, want dat gaat in één keer op.”

Je droomberoep als kind? “Professioneel tennisspeler. Wat anderen met voetbal hebben, heb ik met tennis. Ik speel sinds mijn derde. Andre Agassi was mijn grote idool. Een rebel die lak had aan de regels – dat viel nogal op in de keurige tennissport.”

Je favoriete winkel? “End Clothing in Londen verkoopt al mijn favoriete merken. Ze presenteren een goede mix van high fashion en streetwear. Gucci, Nike en Patagonia worden naast elkaar verkocht. De mooiste sneakercollectie van Nederland vind je bij Shoebaloo. Zij kiezen voor opvallende modellen die geen andere retailer zou durven in te kopen.”

Hoeveel paar sneakers heb je? “Poeh. Ik had meer dan 250 paar, maar ik heb er veel verkocht om een vakantie in Mexico te financieren. Daar heb ik nu een beetje spijt van. Maar goed, ik moest ook wel. Mijn vriendin en ik wonen in een appartement van zeventig vierkante meter. Ik kon al die schoenen niet meer kwijt.”

Welk paar is je het meest dierbaar? “Tegenwoordig draag ik alleen nog maar Mercer. Mijn favorieten zijn de eerste sneakers die we samen met Nasa uitbrachten (september 2018, red.), in een gelimiteerde oplage van driehonderd paar. Ze waren binnen drie minuten uitverkocht. Voor mij is Nasa mythisch. Een wereldmerk.”

Mercer x Nasa, foto: Mercer Amsterdam

Waar kun je jou voor wakker maken? “Boerenkool met worst.” Lacht: “Zo Hollands ben ik. Ik probeer meer vegetarisch en veganistisch te eten, maar de rookworst van Unox blijft een zwak punt.”

Wat was je eerste baantje? “Verkoopmedewerker bij The Society Shop, mijn eerste ervaring met de retail. Ik heb van mijn 15de tot mijn 21ste in modewinkels gewerkt. Interessant om te zien hoe het er op de winkelvloer aan toe gaat en hoe je de klant kan sturen.”

Wat heb je altijd bij je? “Mijn iPhone en Macbook. Ik zit met bijna al mijn klanten op Whatsapp, ik e-mail bijna nooit meer. Ik houd van de snelheid van appen. Nieuwe collecties ontwerp ik op mijn laptop, dus die gaat ook overal mee naartoe.”

De indrukwekkendste plek die je ooit bezocht? “De onderwaternatuur van de Filipijnen. Alsof je in ‘Finding Nemo’ aan het zwemmen bent. Wat zo’n moment extra lading geeft, is dat die schoonheid niet langer vanzelfsprekend is. In Mexico heb ik ook gedoken, maar daar was een groot deel van het koraalrif afgestorven door de opwarming van de aarde.”

Wat staat er op je bucketlist? “Toevallig heb ik vorig jaar iets af kunnen strepen: Roger Federer op Wimbledon zien. De beste tennisprof ooit op het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Wimbledon is voor mij heilige grond.”

Wimbledon, foto: privébeeld

Heb je een guilty pleasure? “Gamen, al heb ik er bijna nooit tijd voor. Ik heb een Nintendo Switch voor in het vliegtuig. Ik ben veel in Portugal, waar onze collecties worden geproduceerd, en dan heb ik wat te doen op reis.”

Beste concert ooit? “In 2011 zag ik de rappers Drake en J. Cole als voorprogramma in de HMH (nu Afas Live, red.). Twee van mijn favoriete artiesten in één concert. Drake was toen nog niet zo groot als nu. Het ticket kostte €20,-.”

Welke stad bezoek je regelmatig? “Ik probeer New York elk halfjaar te bezoeken om inspiratie op te doen voor nieuwe collecties. Alles is daar grootser. De stad ligt me nauw aan het hart. Ik kocht er als tienjarige mijn eerste sneakers, een paar witte Nike Air Force 1’s, in Mercer Street. Daar komt de merknaam vandaan.”

Favoriete ontwerper? “Thom Browne heeft een sterke signatuur: een klassieke insteek met een moderne uitvoering. Hij begon met mannenkostuums, maar heeft met zijn werk voor Moncler een crossover naar casualwear gemaakt. Kenmerkend zijn de preppy look en het rood-wit-blauwe kleurgebruik. Zijn kleding is ingetogen chic.”

Je favoriete boek? “Een nogal cheesy antwoord voor een schoenenondernemer, maar ‘Shoe dog’ van Phil Knight, de oprichter van Nike, is wat mij betreft het beste boek ooit geschreven. Ik vond het fijn en ergens ook geruststellend om te lezen dat hij in de beginjaren tegen dezelfde problemen aanliep en dezelfde twijfels had als ik soms heb. Ik kan het iedere ondernemer aanraden.”

Wat weten weinig mensen over je? “Dat ik een universitaire studie heb afgerond. Ik heb een master in Financial Economics. En degenen die het wel weten, verwachten dan weer niet dat ik de schoenen zelf ontwerp. Terwijl het helemaal zo gek niet is – de oprichter van Nike was ook accountant.”

Dit artikel is eerder verschenen in Textilia #3, 2020.

Portret: Mercer Amsterdam