TOP

D66: “Schaf Zondagswet af”

D66 wil de Zondagswet uit 1953 afschaffen. Vanavond doet de D66-fractie een voorstel aan minister Kamp van Economische Zaken tijdens het debat 'Ondernemen'.

“Ondernemers moeten de vrijheid hebben activiteiten te ontplooien op zondag”, zegt D66-kamerlid Kees Verhoeven in De Volkskrant van vandaag. “De bedrijvigheid wordt flink gefrustreerd door de Zondagswet. Helemaal nu de koopzondagen wettelijk zo goed als geregeld zijn.”

Zondagswet
De Zondagswet bepaalt dat het verboden is om op zondag voor 13:00 uur bijeenkomsten in het openbaar te houden als ze niet een religieus karakter hebben. “Dit is niet meer van deze tijd,” aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw op de site van D66. “Hoog tijd om de wet in te trekken, nu kerk en staat gescheiden zijn.”

Vrijheid  

De Kamer probeerde in 2007 de Zondagswet af te schaffen, maar het voorstel kreeg geen meerderheid. Schouw schat de kansen van succes nu hoger. “Ik hoop dat het deze keer lukt om de vrijheid van individuen vast te leggen”, aldus Schouw op de site van D66.

Koopzondag 

Over het besluit van het kabinet, afgelopen week de winkeltijdenwet in te perken, zodat het zondags winkelen moeilijker wordt, zegt Schouw: “Het valt me tegen dat de VVD anti-liberale voorstellen steunt. Het past niet bij de VVD om te vertellen wat mensen op zondag moeten doen.”