TOP

Curator zet in op doorstart Hutspot, Alibaba-oprichter in ‘informele detentie’ en vanHaren start bezorgdienst

Curator Peter Bos onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart van Hutspot door een andere partij. Verder: de H&M Group opent drie winkels in Mall of the Netherlands, Alibaba-oprichter Jack Ma zou op last van de Chinese autoriteiten in ‘informele detentie’ zitten en de oud-eigenaar van Sapph is met het nieuwe merk Dream Avenue terug in de lingerie. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 7 januari.

Curator zet in op doorstart Hutspot

Curator Peter Bos (Wieringa Advocaten) onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart van Hutspot door een andere partij. Eventuele geïnteresseerden kunnen zich bij hem melden. Momenteel bevinden de faillissementen zich in de inventarisatiefase, laat Wieringa Advocaten weten. De winkels van Hutspot waren al gesloten vanwege de overheidsmaatregelen rondom het coronavirus en het is ook niet meer mogelijk om een bestelling via de webshop te plaatsen.

Hutspot vroeg op 28 december het faillissement aan voor alle bedrijfsonderdelen. Twee dagen later werd de retailformule failliet verklaard. Terwijl 2020 juist hun jaar had moeten worden, zei medeoprichter Nick van Aalst tegen Textilia. Een jaar eerder had het bedrijf fors geïnvesteerd in drie nieuwe vestigingen, een nieuw softwaresysteem en nieuwe medewerkers op het hoofdkantoor. En toen kwam corona. “Dit is een jaar waarin, als je er zonder buffers aan begint, het heel lastig gaat krijgen”, aldus Van Aalst. “We hebben het nog goed gedaan met resultaten, maar als je op een gegeven moment op 50 procent omzetverlies zit en je ziet dat de groei naar online gaat? Daar is ons type retail – offline retail – niet tegen bestand.”

H&M Group opent drie winkels in Mall of the Netherlands

De H&M Group opent dit voorjaar drie nieuwe winkels in Westfield Mall of the Netherlands voor de formules H&M, H&M Home en Monki. Dat meldt de Zweedse modegroep in een persbericht. H&M was al aanwezig in het oude winkelcentrum Leidsenhage en zal in het nieuwe megawinkelcentrum in Leidschendam opnieuw een filiaal openen, met een etalage van maar liefst 50 meter lang (foto). Klanten kunnen er straks terecht voor de volledige vrouwen-, mannen- en kindercollectie. De H&M Home-winkel wordt de tweede in Nederland en de eerste buiten een stadscentrum. “Dat past bij de internationale trend dat merken en retailers zich naast de grote binnenstad ook vestigen in een aantal grote malls daarbuiten”, aldus Bart van Twillert, countrymanager bij MOTN-eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield. “We kunnen niet wachten om maar liefst drie nieuwe winkels te openen op deze locatie”, vult countrymanager Susan Krau van H&M Nederland aan. “Deze bijzondere plek leent zich er uitstekend voor om klanten te verrassen en inspireren, en dat gaan wij met onze winkels ook zeker doen.”

‘Alibaba-oprichter Jack Ma in informele detentie’

Alibaba-oprichter Jack Ma is niet verdwenen, maar zit op last van de Chinese autoriteiten in ‘informele detentie’. Dat meldt de Volkskrant op basis van een bericht van de Asia Financial Times. Ma ‘omhelst supervisie op een niet nader bekendgemaakte locatie’, wat nog best vriendelijk klinkt, maar feitelijk een methode van de Communistische Partij is om zijn leden te ‘disciplineren’. De wereldberoemde e-commerceondernemer verdween twee maanden geleden van de radar. Het gerucht dat de staat iets met zijn vermissing te maken had, ging al langer rond. Het was bekend dat Jack Ma en Alibaba de Chinese Communistische Partij een doorn in het oog waren. Met de ‘monopolistische praktijken’ van zijn internetbedrijf zou Ma de legitimiteit van de staat ondermijnen, en in China staat niemand boven president Xi Jinping en zijn regering. De e-commercemagnaat is niet de eerste ondernemer die op deze manier is ‘gedisciplineerd’.  Maar Ma kan zijn huid wellicht nog redden, schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, door de data die zijn bedrijven sinds de oprichting van Alibaba hebben verzameld aan de overheid over te dragen.

VanHaren start eigen bezorgdienst

Na kleine zelfstandigen starten ook grote ketens een eigen bezorgdienst om de lange wachttijden van PostNL en andere postbedrijven te omzeilen. Zoals schoenenketen vanHaren, die op 6 januari gestart is met de thuisbezorgservice ‘Bel & Bestel’. Hoe het werkt: klanten kunnen op de webshop van vanHaren checken of de schoenen die ze willen op voorraad zijn bij een winkel in de buurt (binnen een straal van 15 kilometer, red.). Is dat het geval, dan kunnen ze het betreffende filiaal bellen en een afspraak maken voor de levering van hun pakketje. Wie voor 15:00 uur belt, krijgt de schoenen dezelfde dag nog (gratis) bezorgd door een vanHaren-medewerker. Niet alle vanHaren-winkels doen mee; van de 143 vestigingen zijn er 46 waar directe bestellingen geplaatst kunnen worden. De schoenenketen vindt het belangrijk om in contact te blijven met zijn klanten nu de winkels dicht zijn, stelt verkoopleider Marieke Verhoeven in een persbericht. “Een reden om in fysieke winkels te kopen is dat consumenten hun artikelen gelijk hebben. Dat is door de winkelsluiting niet mogelijk, maar met deze extra service kunnen we deze behoefte wel goed benaderen. Ook krijgen we veel vragen of een pakket wel op tijd is en kunnen we nu zonder enige onzekerheid in het bezorgproces de aflevering dezelfde dag nog garanderen.”

Oud-eigenaar Sapph terug in de lingerie

Modeondernemer Rob Heilbron, die succes had met lingeriemerk Sapph in Nederland, is met het nieuwe merk Dream Avenue – kortweg Dream – weer terug in de ondermode. Dat meldt Quote. Heilbron verkocht Sapph na een verloren rechtszaak tegen Marlies Dekkers in 2011 aan Coolcat-eigenaar Roland Kahn. Sindsdien is hij met pensioen. Maar hij ‘verveelt zich in deze coronaperiode rot’, zegt hij tegen het zakenblad. Heilbron kwam recent in contact met en vroegere zakenrelatie, die vertelde dat hij een ‘leuk merkje’ had opgestart. “Dat draait een beetje. Hij vroeg me, onder het genot van een paar biertjes, of ik geen zin had me er tegenaan te bemoeien zodat we er samen net zo’n groot succes als Sapph van konden gaan maken.” Dream Avenue zou momenteel een omzet van €150.000 euro per jaar hebben. Heilbron wil aan het eind van dit jaar om €500.000 zitten. Hij heeft nog een oude bekende uitgenodigd om Dream tot een succes te maken; Dorien Duinker, eerder het gezicht van Sapph, wordt zijn covergirl.

Beeld: H&M Group