TOP

Claes Iversen ontvangt tiende Cultuurfonds Mode Stipendium

Modeontwerper Claes Iversen heeft vandaag het tiende Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen in het Felix Meritis in Amsterdam. “Een enorme schouderklop voor mijn werk. Het is een mooie, maar ook zware branche om je als zelfstandige in staande te houden, deze prijs creëert ruimte”, zegt de ontwerper.

Hoofdfoto: Peter Stigter voor Claes Iversen Bridal

Vorig jaar werd de uitreiking van het Cultuurfonds Mode Stipendium uitgesteld door corona. Dit jaar kon de uitreiking wél plaatsvinden met een selecte groep genodigden in het Felix Meritis in Amsterdam. De uitreiking was voor het overige publiek live te bekijken tijdens het online fashion festival ‘Fashion & I’, dat ook het twintigjarig bestaan van de Dutch Fashion Foundation vierde.

Tegen de stroming in

“Claes Iversen heeft een lang en schijnbaar zelfverzekerd pad bewandeld, waarin nooit een marketingstrategie leidend is geweest, maar het voortdurende onderzoek naar het eigentijdse wezen van modevormgeving”, citeerde Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation, uit het commissierapport. “Tegen de stromingen van de tijd in, met stille elegantie en vastberadenheid, bleef het sublimeren van het eigen vakmanschap, en het dienen van de vrouw, centraal staan.”

Claes Iversen met enkele looks uit zijn Bridal-collectie. Foto: Reinier van der Aart

Schouderklop

Het Mode Stipendium werd aan Claes Iversen uitgereikt door Cathelijne Broers, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast ontving hij de wisseltrofee van Atelier Ted Noten uit handen van Erik Frenken, die het Mode Stipendium in 2019 kreeg. Claes Iversen was zichtbaar verheugd met de erkenning. “Een enorme schouderklop voor mijn werk. Ik ben heel blij en dankbaar om als tiende ontvanger deze award in ontvangst te mogen nemen. Het is een mooie, maar ook zware branche om je als zelfstandige in staande te houden, deze prijs creëert ruimte. Ik ga het zorgvuldig besteden om mij verder te ontwikkelen.”

Anonieme schenker

Het Cultuurfonds Mode Stipendium is een erkenning voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers. Het Mode Stipendium wordt mogelijk gemaakt door een anonieme schenker en werd in 2011 ingesteld bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. De erkenning bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000,- en de wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Eerder ontvingen Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), en Erik Frenken (2019) het Mode Stipendium.

Loopbaan

De van oorsprong Deense Claes Iversen (1977) woont in Nederland en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2008 behaalde hij zijn masterdiploma aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, met een collectie die hij showde tijdens Paris Fashion Week. In 2015 lanceerde hij naast zijn couture een ready-to-wearlijn en een webshop. Na drie jaar stopte hij daar mee om zich weer volledig toe te kunnen leggen op couture. Het bleek moeilijk om genoeg volume te draaien met de ready-to-wear om rendabel te kunnen zijn. In 2018 vierde hij zijn tienjarig jubileum als ontwerper met een jubileumcollectie bij het Nationale Opera & Ballet. Naast couture houdt hij zich tegenwoordig ook bezig met schilderkunst en interieurontwerp. Onlangs lanceerde hij zijn eerste bruidscollectie Claes Iversen Bridal, een semi-couture concept met 50 items waarmee bruiden zelf een look kunnen samenstellen.

Amsterdam Fashion Week

Claes Iversen was vanaf het begin van zijn carrière een van de vaste namen op het programma van Amsterdam Fashion Week. Hij gaf zijn eerste presentatie toen hij nog niet eens afgestudeerd was. Al vanaf zijn debuut liet hij een verpletterende indruk achter. De laatste jaren showde hij op eigen gelegenheid. (foto’s: Jeroen Snijders)