TOP

5 vragen aan Claes Iversen *

Claes Iversen showde in januari tijdens de Amsterdam FashionWeek zijn prêt-à-portercollectie II by Claes Iversen voor winter 2016/2017, plus een aantal couturestukken. Textilia sprak hem voor de show.

Hoe is je prêt-à-portercollectie, sinds voorjaar 2015 in de winkels, ontvangen?

Claes Iversen: “We zijn klein begonnen met een aantal goede winkels en breiden dat langzaam uit. Ik ben blij met de verkoop van de eerste twee collecties via retailers. De kanten stukken waren bestsellers, daar gaan we dan ook op door. Opvallend is dat juist de bijzondere stuks de meeste interesse hebben en dat vrouwen basics als T-shirts niet bij II by Claes Iversen zoeken.”

Heeft dat gevolgen voor de nieuwe collectie?

“Ik speel daar op in door minder geweven stoffen en meer bijzondere stofbewerkingen te brengen. Er zitten stukken in de collectie die zo uitgewerkt en bijzondere zijn dat ze tegen couture aanleunen. Echt de kersen op de taart. Maar dan zonder coutureprijs. Zo’n uitgewerkte prêt-à-porter-jurk kost niet meer dan €600,-. Daarentegen vind je in de collectie geen basic T-shirts meer. Het enige wat in jersey blijft zijn de sweatshirts. Die verkopen juist heel goed. Maar dan wel een sweatshirt waar een egel op is geborduurd.”

Zit er nog toekomst in couture?

“Zeker. Viktor & Rolf hebben er juist voor gekozen om te stoppen met prêt-à-porter en te focussen op couture. Voor mijzelf is couture een goed middel om nieuwe dingen te ontwikkelen, ik zie het atelier als een laboratorium om te experimenteren. Er zitten geen trends in couture, dat vind ik er zo mooi aan. Je mag doen wat je wilt en kunt alles loslaten. Daar komen weer interessante dingen uit die we in onze prêt-à-porter kunnen gebruiken. Mode ontwikkelt zich steeds en ik denk dat het belangrijk is dat couture zich ook aanpast. Er is markt voor, maar in een andere vorm.”

Is er nog wel een doelgroep voor?

“Zeker, maar in Nederland is die groep wel klein. Een belangrijke categorie klanten voor ons zijn de bruiden, zij zijn goed voor de helft van onze coutureklanten. Al onze couture in de show is een knipoog naar trouwjurken. Couture blijft lastig omdat het heel duur is om iets op maat te laten maken. Maar voor een bruiloft zijn mensen bereid iets meer uit te geven.”

Op welke manier wil je groeien?

“We zitten in een groeifase en zijn bezig met uitbreiding naar het buitenland. De focus ligt in eerste instantie op Noord-Europa. Vorig zomerseizoen hebben we op de beurs in Kopenhagen gestaan en we hebben sinds kort een agent in Denemarken, mijn geboorteland. Op het lijstje voor uitbreiding staan verder België, Duitsland en de rest van Scandinavië. We zijn nu aan het kijken hoe we dat het beste aan kunnen pakken. Stap voor stap. Er is nog genoeg te doen.”

Wintercollectie 2016/2017

De collectie van II by Claes Iversen voor winter 2016-2017 is geïnspireerd op de film Rosemary’s Baby uit de jaren ‘60. En dan vooral het contrast tussen de donkere sfeer in combinatie met het lieflijke en meisjesachtige van Mia Farrow. Het kleurpalet bestaat uit zwart, bordeaux, petrol en olijfgroen met contrasterende roze en lichtblauwe accenten. Vloeiend vallende stoffen als crêpe georgette worden gecombineerd met mohair, merinowol, kasjmier, neopreen, boiled wool en kant. De jaren ’60 komen terug in de op de babydoll geïnspireerde silhouetten en het gebruik van plissé en kraagjes.

Foto’s: Jeroen Snijders

LObLXVII by Claes Iversen AW 16 002EqJSxwII by Claes Iversen AW 16 028gpffADII by Claes Iversen AW 16 083ssrQASII by Claes Iversen AW 16 093WcBmXIII by Claes Iversen AW 16 125TaOQqbII by Claes Iversen AW 16 037UCiJBOII by Claes Iversen AW 16 024piJWWmII by Claes Iversen AW 16 045yqEQOAII by Claes Iversen AW 16 130xJQnEjII by Claes Iversen AW 16 155aboGfsII by Claes Iversen AW 16 136dMDYglII by Claes Iversen AW 16 181