TOP

Maison the Faux ontvangt Cultuurfonds Mode Stipendium

Het modelabel Maison the Faux van ontwerpers Joris Suk en Tessa de Boer is de ontvanger van de elfde editie van het Cultuurfonds Mode Stipendium. De uitreiking werd op woensdag 22 juni gevierd in de Hermitage Amsterdam.

Foto’s: RVDA

Het Cultuurfonds Mode Stipendium voor buitengewoon getalenteerde en gevorderde Nederlandse modevormgevers werd in 2011 ingesteld door een particuliere mecenas bij het Prins Bernhard Cultuurfonds, die hiervoor samenwerkt met de Dutch Fashion Foundation. Het stipendium bestaat uit een financiële bijdrage van 50.000 euro en een wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten. Ontwerper Claes Iversen, de ontvanger van de tiende Cultuurfonds Mode Stipendium, overhandigde de wisseltrofee aan Joris Suk en Tessa de Boer. Daarna gaven zij een presentatie waarbij het publiek werd meegenomen in het universum van Maison the Faux.

Grootse dromen

“De erkenning van het stipendium betekent ontzettend veel voor ons, de waardering en het vertrouwen die de schenking ons geeft heeft ons diep geroerd”, zeggen ontvangers Joris Suk en Tessa de Boer over het ontvangen van het Cultuurfonds Mode Stipendium. “Wij voelen ons meer dan vereerd de poedel in ontvangst te mogen nemen en in de hall of fame van het Cultuurfonds Mode Stipendium plaats te nemen. Het geeft ons de tijd en de ruimte ons verder door te ontwikkelen, weer grootse dromen te realiseren en onze ambities nog scherper te stellen.”

Inclusief en provocatief

“Het werk van Maison the Faux is al vanaf dag één een radicaal voorstel voor inclusiviteit. Het is radicaal democratisch en op een liefdevolle manier anarchistisch en genereus. Het is nieuwe tijds design, provocatief in de zin dat Maison the Faux weigert om een zichzelf in stand houdende esthetiek met bijbehorende commerciële waarde van exclusiviteit te bieden. In plaats daarvan mag íedereen op de voorgrond schitteren”, las Angélique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation voor uit het juryrapport. “We vieren niet alleen de ontvanger van het Cultuurfonds Mode Stipendium, maar ook hoe belangrijk creativiteit is, hoe belangrijk het opleiden van creatieven is, en we vieren dat we allemaal geloven in de kracht van innovatie.”

Eerdere ontvangers

Ontwerpers die in aanmerking komen voor het Cultuurfonds Mode Stipendium zetten Nederlandse mode nationaal en internationaal op de kaart en hebben een uitmuntende kwaliteit ontwikkeld, zowel binnen de collecties als in de bedrijfsvoering. Het Mode Stipendium positioneert zich als stimuleringsregeling en als oeuvreprijs. Het stipendium stelt de ontvanger in staat om de nodige stappen te maken voor verdere ontwikkeling en groei van het label. Eerder ontvingen Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013), Jan Taminiau (2014), Youasme Measyou (2015), Iris van Herpen (2016), Ronald van der Kemp (2017), Bas Kosters (2018), Erik Frenken (2019) en Claes Iversen (2021) het Mode Stipendium.