TOP

Nederlandse designers openen conceptstore

De Nederlanders ontwerpers Marcha Hüskes, Conny Groenewegen, Jessica Joyce, Brown Clothes en Marianne Vanderwilt hebben op 7 september een pop-up store geopend in de Hazenstraat in Amsterdam. Textilia sprak met Marcha Hüskes over de multilabel designerstore Hazenstraat 28.

Wie kwam met het idee voor dit concept?

Marcha Hüskes: “Het is eigenlijk heel spontaan ontstaan. In dit pand zat eerst de studio van Melanie Brown, die verhuisde naar een andere locatie. Ze wilde het winkelpand een paar maanden aanhouden. In in je eentje is dat vrij duur, dus ontstond het idee om met andere ontwerpers een soort pop-up store neer te zetten. Via via zijn de contacten gelegd en in drie weken tijd is de ruimte omgetoverd tot een hele mooie winkel.”

Hoe bevalt de samenwerking met je collega-ontwerpers?

“Het grappige is dat we alle vijf heel verschillend zijn en we waren benieuwd hoe dat uit zou pakken. Brown Clothes maakt vrij conceptuele, maar draagbare ontwerpen, Jessica Joyce presenteert een selectie cocktailjurken, Marianne Vanderwilt heeft een leercollectie, Conny Groenewegen kennen we van haar mooie breisels en ik breng een jurkencollectie voor de zakelijke vrouw. We hebben besloten niet alle collecties apart te presenteren, maar de items te mixen. Hiermee laat je zien dat je de kledingstukken onderling heel goed kunt combineren en het verschil in stijl tussen de ontwerpers verdwijnt daardoor. Dat werkt heel goed.”

Jammer dat het maar tijdelijk is…

“De opzet is dat we tot eind december open blijven. Maar als deze drie maanden een succes zijn, willen we die termijn verlengen. Het voordeel voor ons als ontwerpers is dat je je eigen selectie kunt laten zien en niet afhankelijk bent van de inkoop door winkeliers. Nu kan ik eindelijk tegen klanten die een verkooppunt zoeken zeggen dat de hele collectie hier in de winkel in Amsterdam te koop is. En doordat je de huur deelt, is het heel betaalbaar. Ook is de personele bezetting in je eentje best lastig. Nu hebben we het zo geregeld dat er elke dag een andere ontwerper, of iemand uit haar team, in de winkel staat. Dat maakt het ook leuk voor de klanten, zodat zij de ontwerper persoonlijk kunnen ontmoeten.”

Hoe is de eerste maand verlopen?

“We hebben allemaal onze eigen klantenkring en die komt nu samen op één plek. Op zich loopt het goed, maar we zijn net drie weken open en de winkel moet wel nog meer bekendheid krijgen. Zeker om nieuwe klanten aan te trekken. De Hazenstraat is het tiende straatje van de negen straatjes en hier is iets minder traffic. We hopen dat we in deze drie maanden de signalen krijgen dat we langer open kunnen blijven. Dan kunnen we het initiatief eventueel zelfs uitbreiden met gastontwerpers.”

Geen concurrentie tussen de ontwerpers onderling?

“Het leuke is dat de verkoop van de verschillende merken gelijk op gaat. Melanie Brown stond vorige week in de winkel toen een klant stond te twijfelen tussen drie jurken van verschillende ontwerpers. Uiteindelijk heeft ze gelukkig voor mijn jurk gekozen. Maar je ziet ook dat klanten een set combineren uit verschillende collecties. Dat is hoe het werkt en zoals we het bedoeld hebben.”

Hazenstraat 28 in Amsterdam is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur.