TOP

Consumentvertrouwen op dieptepunt, Mart Visser exposeert in Scheveningen en plannen voor biomaterialenfabriek

Het consumentenvertrouwen is in juni gedaald naar het laagste niveau ooit, er is een nieuwe alliantie voor de Europese modesector en er komt een nieuwe biomaterialenfabriek in Soest. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 22 juni.

Foto: Beelden aan Zee / Mart Visser

Consumentvertrouwen op dieptepunt

Het consumentenvertrouwen is in juni gedaald naar het laagste niveau ooit, meldt het CBS. Deze maand kwam het vertrouwen uit op -50, tegen -47 in mei. Het oordeel over het economisch klimaat veranderde weinig, maar de koopbereidheid daalde naar het laagste niveau sinds het begin van de meting door het CBS in 1986. Consumenten waren pessimistischer over zowel hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden als die in de komende twaalf maanden. Daarnaast vonden zij de tijd voor het doen van grote aankopen nog ongunstiger dan in mei. Nooit eerder oordeelden zoveel consumenten hier zo negatief over. Dat was anders in april dit jaar, toen consumenten 14,8 procent meer besteedden dan in april 2021, aldus het CBS. Ze gaven vooral meer uit aan diensten en duurzame goederen. De groei is groter dan in maart 2022. In april hebben consumenten ruim 8 procent meer besteed aan duurzame goederen dan in april 2021, waaronder aan kleding, schoenen en elektrische apparaten. Vorig jaar golden er in april nog coronamaatregelen. De toekomst zien consumenten somberder in. In juni 2022 vond 77 procent van de respondenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de meting in 2017. Het percentage dat denkt dat de prijzen in het komende jaar sterker gaan stijgen was met 31 procent ongeveer even hoog als in de voorgaande maand. Wel zijn mensen positief over toekomstige werkloosheid; 41 procent verwacht dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden gaat dalen.

Nieuwe alliantie voor Europese modesector

Mode-organisaties uit twintig Europese landen hebben de krachten gebundeld in de European Fashion Alliance (EFA), een alliantie van 25 Europese mode-organisaties. Dat meldt Fashionunited. Het functioneert als één aanspreekpunt van de Europese modesector in de transitie van Europese mode naar een meer duurzame, innovatieve en inclusieve creatieve toekomst. Namens Nederland neemt Taskforce Fashion deel in de EFA. Taskforce Fashion is weer een samenwerkingsverband tussen de organisaties Fashionclash, M-ODE en State of Fashion, platforms die zich bezighouden met de rol van mode in relatie tot maatschappelijke vraagstukken en duurzaamheid. Naast Nederland zijn ook organisaties uit landen IJsland, Finland en Spanje aangesloten bij EFA.

Plannen voor biomaterialenfabriek in Soest

Er komt een nieuwe biomaterialenfabriek in Soest, de Neffa New Fashion Factory, zo melden de initiatiefnemers Aniela Hoitink en Nicolie van Enter in een persbericht. Beide hebben ook Neffa en Mycotex opgericht waarmee ze nieuwe materialen maken die onder meer worden gebruikt in de modeindustrie. Hun kennis en geautomatiseerde productiemethode maken ze het mogelijk om kleding, schoenen en modeaccessoires lokaal en volledig in 3D van biogefabriceerde materialen te maken, zoals mycelium (draden van schimmels, red.) of algen. Met deze biomaterialen kan bijvoorbeeld naaien overbodig worden en ze bieden ook nieuwe ontwerpmogelijkheden die voorheen nooit mogelijk waren. En het systeem van Hoitink en Van Enter kan ook werken met andere biomaterialen die kunnen worden gekweekt door vloeibare fermentatie, zoals collageen. Het hele proces, van het kweken van het materiaal tot het hebben van de eindproducten, duurt slechts 7 dagen, dat is een duizelingwekkende snelheid vergeleken met de huidige complexe supply chain van mode. En er zijn geen plastic of andere schadelijke chemicaliën zijn nodig om producten te maken. Wanneer de fabriek opent, is niet bekend gemaakt. Hoitink: “We zijn momenteel de productiemethode aan het opschalen samen met onze Duitse partner.”

Mart Visser exposeert werk in Scheveningen

De meeste mensen kennen Mart Visser van zijn mode-ontwerpen, maar hij maakt ook kunst. Het museum Beelden aan Zee in Scheveningen presenteert van 9 juli tot en met 2 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van het werk van Visser, zo staat in een persbericht. Daar is een selectie te zien van ruim honderd sculpturen en tachtig reliëfs, schilderijen en installaties met een diversiteit aan abstracte koppen en gezichten. Bij de opening van deze expositie Sculptures lanceert Visser een eerste kunstboek met een impressie van zijn drie ateliers en werkwijze. Visser maakt op intuïtieve wijze sculpturen en schilderijen en experimenteert met formaten en materiaalgebruik. Net als bij zijn modernistische modedesign versterken structuur, reliëf, textuur en techniek het ontwerp.