TOP

CBS: Een op de twee faillissementen is een kleding- of schoenenzaak

De helft van alle faillissementen in de detailhandel betreft een kleding- of schoenenwinkel. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal van 2015 was de helft van alle faillissementen in de detailhandel een kleding- of schoenenwinkel, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In totaal gingen er in dit kwartaal 169 zaken in de detailhandel over de kop, hiervan verkochten 81 winkels kleding of schoenen. In dezelfde periode in 2014 waren dit nog 44 faillissementen op een totaal van 175: dit aantal is dus verdubbeld. De verwachting is dat het aantal faillissementen het komende jaar niet af zal nemen.

Ook met de omzet in de kleding- en schoenenbranche ging het niet best: in het eerste kwartaal is die met bijna 3 procent gedaald. Dat is een procent meer dan in het kwartaal ervoor. Ook namen de prijzen van de producten in deze branches sterk af: deze zijn met 3 procent gedaald. Textielsupers hebben het het zwaarst te verduren. Zij zagen hun omzet met bijna 9 procent dalen.

Toch is er ook nog goed nieuws: er zijn voor het eerst meer consumenten die optimistisch zijn over de algemene economische en de eigen financiële situatie. Het vertrouwen kwam in mei uit op 2, in maart en april kwam het uit op 2 en 0.