TOP

Cao-onderhandelingen Mode en Sport mislukt

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de mode- en sportwinkelsmode-sport zijn mislukt. CNV Dienstenbond heeft het eindbod afgewezen.

“We hebben het eindbod afgewezen omdat we niet tevreden zijn met de kwaliteit van het bod”, zegt CNV-bestuurder Agostino di Giacomo Russo in een telefonische reactie.  “De loonsverhoging is niet veel en de andere afspraken zijn ook niet om over naar huis te schrijven. Het gehele pakket is onvoldoende.” Di Giacomo Russo noemt de te lage beloning het grootste struikelblok.

CBW-Mitex is teleurgesteld dat de bestuurders hebben besloten het eindbod niet aan de leden voor te leggen. “Misschien hadden zij wel positiever gereageerd dan de bestuurders”, aldus Paul te Grotenhuis, persvoorlichter van de werkgeversorganisatie. “We hadden niet verwacht dat ze het eindbod niet zouden accepteren. Na zo lang onderhandelen kan de inhoud niet als een volslagen verrassing zijn gekomen.”

CBW-Mitex noemt de moeilijke tijden voor de retail de belangrijkste reden om geen hogere loonsverhoging dan 2 procent over 19 maanden te kunnen bieden. “Het zijn niet bepaald glorieuze jaren voor de mode- en sportretail. Iedereen weet dat de ondernemers onder druk staan.”

De huidige cao liep in juli 2010 af. Door het mislukken van de onderhandelingen hebben nieuwe werknemers geen cao en dit noemt Di Giacomo Russo een ‘kwalijke zaak’. “Ik zie aankomen dat als de vergrijzing toeslaat en er geen cao is, mensen zullen kiezen voor een andere sector om in te gaan werken.” Zowel de bonden als CBW-Mitex gaan zich beraden over hoe het nu verder moet, maar beide partijen zien op korte termijn geen oplossing.