TOP

Bread&Butter: trends mannenmode winter 2011-2012

Heritage, dat is hét woord voor winter 2011-2012. Veel merken duiken de archieven in naarstig op zoek naar prints of traditionele brei-, weef- of naaitechnieken. Warme stoffen zoals rib en velours staan hierdoor weer in de spotlights op de Berlijnse modebeurzen Bread&Butter en Premium. Zelfs houtje-touwtje sluitingen maken een comeback.

De focus ligt bij veel totaalmerken dit winterseizoen op bonnetterie met een breed aanbod in gebreide shawls, vesten en truien. De garens zijn vaak stevig en grof voor een ruige look, maar opvallend licht van gewicht, want het moet vooral goed draagbaar en functioneel zijn. De ontwikkelingen van materialen gaat razend snel, zo blijkt uit rondgang over de beurs. Zo wordt de technische stof Gore-Tex tussen twee stoffen ‘gemonteerd’ voor extra warmte, waarbij de bovenste laag van gewassen katoen toch een vintage look krijgt.

Houtje-touwtje
Opvallend is de overvloed aan houtje-touwtje sluitingen voor jassen en vesten. Elk merk brengt er wel één in de collectie, waaronder bij de ene ruig en vezelig touw en bij de ander rubberachtige materialen. Veel vernieuwing is er ook te zien in kragen. Zo maken de bontkraag en de shawlkraag furore net als de revers van colbertjasjes, die vaak iets breder en glansrijker zijn. Die van de overhemden zijn dit seizoen iets smaller en soms van rib. Deze stof is overigens ongekend populair bij de ontwerpers van de collecties. Corduroy en babyrib is massaal terug te vinden in broeken, colbertjasjes en overhemden. Deze stof mag dan ook absoluut niet in je winkel ontbreken!

Lees in Textilia 7 meer over de trends, materialen en de kleuren op Bread & Butter en Premium. Wil je een uitgebreide trendanalyse van dit seizoen? Bestel dan de mannenmodespecial. En bekijk de foto’s hiernaast.