TOP

Amsterdam krijgt Meesteropleiding Theater- en Modecoupeurs

Begin 2011 begint in Amsterdam de Meesteropleiding Theater- en Modecoupeurs. Dit is het initiatief van Nederlandse modeontwerpers, theatergezelschappen en de gemeente Amsterdam. Doel is om kennis, ervaring en vakmanschap van het coupeursvak in Nederland te ontwikkelen en behouden.

In Nederland dreigt het vakmanschap van allround maatkledingmaker in hoog tempo te verdwijnen, mede door de opkomst van massaconsumptie binnen mode (denk aan H&M en Zara). Zowel kostuumafdelingen van theatergezelschappen als Nederlandse modeontwerpers kunnen echter niet op een internationaal gerespecteerd niveau voortbestaan zonder eigen coupeurs van het hoogste technische niveau. Vandaar dat theatergezelschappen (De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet, het Internationaal Danstheater, Toneelgroep Amsterdam en Stage Entertainment) én couturiers (Mart Visser, Frans Molenaar en Jan Taminiau) de handen ineen wilden slaan om het tekort aan coupeurs op te heffen, daarbij gesteund door de gemeente Amsterdam. Het Platform Arbeidsmarkt Onderwijs van de gemeente heeft het initiatief genomen tot het opzetten van deze Meesteropleiding.

Begin 2011 zal de Meesteropleiding voor coupeurs haar deuren openen in stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam. De Meesteropleiding richt zich op afgestudeerde MBO-ers mode/maatkleding  en coupeurs die zich op andere wijze de basiskwalificatie eigen hebben gemaakt. Ook voor HBO afgestudeerden modevormgeving die zich verder willen bekwamen in het coupeurvak biedt de Meesteropleiding mogelijkheden. De driejarige dagopleiding hanteert een toelatingsexamen waarin studenten de basis bekwaamheden als coupeur dienen te tonen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het curriculum en is gestart met de werving van de opleidingsdirecteur en docenten.