TOP

Amsterdam Fashion Week: Interview met Elsien Gringhuis

In de aanloop naar de AIFW volgt Textilia 3 jonge ontwerpers die een show geven. De 29-jarige Elsien Gringhuis is daar één van. In 2008 studeerde ze af aan ArtEZ Arnhem richting Modevormgeving en deze zomer showt ze voor het eerst in de AIFW.

Is dit een droom?

“Na mijn afstuderen won ik verschillende prijzen, waaronder de Createurope academy award voor ‘Best avantgarde designer’ en de Hema designcontest met een duurzame regenjas. Het was een soort vliegende start. In januari ben ik begonnen met het opzetten van mijn label. De AIFW is een heel goed platform om jezelf als ontwerper te presenteren aan het juiste publiek.”

Wat heeft het je gekost?

“Ik ben door HTNK gevraagd voor de AIFW openingssoirée, deze show wordt gesponsord door Fortis. Er komt veel bij kijken: subsidies aanvragen, cursussen op zakelijk vlak, een administratie opzetten, je netwerk opbouwen. En dan ook nog een collectie maken. Een sociaal leven schiet er soms bij in.”

Hoe ziet jouw zomer van 2010 eruit?

“De zomercollectie gaat over de stress en chaos van alledag, en daarin ben ik op zoek naar een focus in mezelf. Ik ben bezig met vorm en constructie, met veel hoekige, elegante vormen en weinig kleur, alleen hier en daar pasteltinten. Wat materiaal betreft is het totaalbeeld vrij stug, met harde zijde en stoffen die ik zelf heb gecoat.”

En de schoenen?

“Dat was nog een heel gedoe. Het is heel erg moeilijk de perfecte schoen te vinden en dan moeten er ook nog genoeg op voorraad zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een optie waarbij je de schoen niet meer ziet. Het wordt heel mooi. Meer verklap ik niet.”

Moeten je modellen aan bepaalde eisen voldoen?

“Ik zoek wel heel specifieke meisjes, met een bepaald gezicht, een androgyne, sterke uitstraling, maar wel met iets liefs. Ik houd echt van dunne modellen en ze mogen van mij eigenlijk niet langer zijn dan 1.76.”

Komt het goed?

“Het komt altijd goed. Maar ik heb het totaal nog niet compleet gezien, alles moet deze week samenvallen. Dat blijft wel erg spannend.”

De show van Elsien Gringhuis was tijdens de openingssoirée van de AIFW op 22 juli om 19.00 uur.

Bekijk hier de video van de modeshow van Elsien Gringhuis

De volledige interviews met Elsien Gringhuis en de andere ontwerpers zijn de afgelopen weken geplaatst in Textilia.