TOP

Amsterdam Fashion Week presenteert eerste namen voor september 2022

Amsterdam Fashion Week heeft de eerste namen voor de aankomende editie bekend gemaakt. Die vindt plaats van 31 augustus tot en met 3 september. Meest opvallend op het programma is misschien wel dat Viktor&Rolf voor de eerste keer onderdeel uitmaken van het programma.

Beeld: Amsterdam Fashion Week / Team Peter Stigter

Amsterdam Fashion Week staat dit jaar op de agenda van woensdag 31 augustus tot en met zaterdag 3 september. Ondanks de coronapandemie is de Nederlandse modeweek de afgelopen twee jaar gewoon elke keer doorgegaan in september, wel met een compacter programma en een mix van digitale en fysieke shows. Sinds vorig jaar ligt de focus daarbij wel op de septembereditie en is de editie in maart komen te vervallen. Dit najaar keert modemerk Wandler terug op de openingsavond van AFW en wijkt de organisatie met onlangs opgericht vrouwenmodelabel Francon uit naar Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Meest opvallend is echter dat Nederlands designtrots Viktor&Rolf dit jaar voor de eerste keer onderdeel uitmaken van het programma.

PROGRAMMA

Woensdag 31 augustus

Op de openingsavond staat de show van het internationale modemerk Wandler in Amsterdam Noord op het programma.  Verder showt circulair modemerk Martan de nieuwe collectie in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. De collectie is gemaakt van het afgekeurde hotellinnen en de restauranttafelkleden van het hotel en is visueel geïnspireerd op de esthetiek van het hotel.

Donderdag 1 september

Op donderdag introduceert het Amsterdamse modelabel Róhe Frames een visuele en tactiele kunstinstallatie, handgemaakt door de Nederlandse designartist Fransje Gimbrere. Daarna creëert designduo Viktor&Rolf een unieke merkbeleving geïnspireerd door hun Mariage-collectie, de designs van de Tulle, de Mister Mister en Everywear collecties en de parfums. Vervolgens presenteert Claes Iversen zijn nieuwe couture collectie 2022 in het pand aan Rokin 49. ’s Avonds showt het nieuwe vrouwenmodelabel Francon in Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De donderdag wordt afgesloten met de lancering van de AFW sweater in samenwerking met de Belgische NFT artiest Vexx. De sweater is te koop bij Moco en Four Amsterdam en de opbrengst gaat naar het goede doel ‘Movement on the Ground’.

Vrijdag 2 september

Op vrijdag toont het merk 1/Off haar nieuwe collectie bestaande uit designer vintage die is getransformeerd naar een modern uniek design. Daarna staan de winnaars van Lichting 2020 en 2021 op het programma in het pand van Adyen aan het Rokin. Darwin Winklaar (Niño Divino) presenteert ‘Amemoia’, een performance gebaseerd op dromen uit zijn kindertijd, en Roxane Mbanga presenteert middels een installatie ‘Histoires de femmes’. Met de terugkeer van schoenenmerk Jan Jansen Amsterdam wordt een veiling georganiseerd met iconische items uit het verleden, het heden en de toekomst. Aan het einde van de middag onthult Stieglitz middels een muzikale dansvoorstelling de collectie van het nieuwe seizoen in het hart van de Negen Straatjes bij de nieuwe winkel. In de avond keert AFW voor Lichting 2022 terug naar Capital C, waar de beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies hun werk presenteren.

Zaterdag 3 september

Zaterdag showt het Belgische couturehuis Natan de nieuwste collectie. Daarna volgt een presentatie van sustainable couture designer Ronald van der Kemp. Het Nederlandse modemerk Catwalk Junkie stelt verder een serie van hun Comfort Studio campagnebeelden tentoon waarin de bewegingsvrijheid van de hedendaagse vrouw centraal staat, tezamen met artworks van Londen-based illustrator Beth Fraser. In de avond vindt de performance van Atelier Reservé in samenwerking met Bud plaats, vertegenwoordigt door een combinatie van fashion, sound design en performance art.

The Hub & Four Amsterdam

The Hub is dit jaar terug als interactieve multibrand concept store: een plek waar mode, beauty en kunst samenkomen. Daarnaast worden er in The Hub Talks & Podcasts gehost en zullen er borrels plaatsvinden. Dit jaar is TikTok partner van de The Hub. Volgers van het @amsterdamfashionweek TikTok account krijgen pre-access tot de shows, talks en podcasts en zijn als eerste op de hoogte van concepten die in The Hub plaatsvinden. Op zaterdag is de winkel Four Amsterdam aan de Van Baerlestraat 9-11 de plek voor de lancering van de nieuwe sweater van AFW en vindt de afterparty van AFW plaats. The Hub en Four Amsterdam zijn beide toegankelijk voor consumenten.