TOP

4500 nepwebshops offline, Michael Kors rondt overname Versace af en SecurCash toch niet failliet

De Consumentenbond heeft in 2018 in totaal 4500 valse webshops uit de lucht laten halen. Verder: de nieuwe luxegroep Capri Holdings (van Michael Kors) heeft de overname van Versace officieel afgerond en de faillissementsaanvraag van SecurCash is door de rechtbank afgewezen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 4 januari 2019.

Consumentenbond laat 4500 valse webshops offline halen: ‘Nog maar het topje van de ijsberg’

De Consumentenbond heeft over het jaar 2018 in totaal 4500 nepwebshops uit de lucht laten halen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. In de eerste helft van het jaar gingen 1800 malafide websites op zwart, in de tweede helft kwamen daar nog eens 2709 bovenop. Volgens de Consumentenbond is er sprake van een wildgroei aan nepwebwinkels, vooral uit China. “Een plaag voor Nederlandse consumenten. Alleen in het laatste half jaar al kwamen er 3100 nieuwe bij.”

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. De Consumentenbond stelt dat er tussen de 25.000 en 35.000 nepwebshops zijn die zich richten op Nederlandse consumenten, ten opzichte van zo’n 90.000 ‘echte’ (dus betrouwbare) winkels.

Internetcriminelen registreren hun nepwebshops bij een beperkt aantal registrars (een bedrijf dat domeinnaam registreert, red.). 86 procent van de op Nederland gerichte sites is ondergebracht bij het Indiase PDR of het Nederlandse Registrar.eu. Op verzoek van de Consumentenbond hebben beide registrars de valse webshops offline gehaald. Openprovider, het bedrijf achter Registrar.eu, belooft met ingang van 2010 alle binnenkomende aanvragen te gaan scannen op verdachte kenmerken. Aanvullend brengt SIDN, de stichting die alle .nl-websites beheert, de bezwaarprocedure voor verdachte sites vanaf januari 2019 terug van 35 naar 5 dagen.

Nieuwe luxegroep Capri Holdings (Michael Kors) rondt overname Versace af

De overname van het Italiaanse modehuis Versace door Michael Kors is afgerond. De modebedrijven gaan gezamenlijk verder onder de vlag van Capri Holdings. Dat schrijft Retail Detail. De nieuwe modegroep is vernoemd naar het gelijknamige Italiaanse eiland. Niet alleen omdat het van oudsher een favoriete vakantiebestemming van ‘the rich and glamorous’ is, maar ook omdat Capri wordt gevormd door een formatie van drie rotsen van meer dan 200 miljoen jaar oud. Een verwijzing naar ‘de tijdloze erfenis en het sterke fundament dat aan de grondslag van onze drie merken ligt’, aldus Capri-voorzitter en CEO John Idol.

De luxe modegroep wil Versace nieuw leven inblazen. Capri Holdings verwacht op een jaaromzet boven de twee miljard dollar (1,7 miljard euro) uit te kunnen komen en ziet op lange termijn ruimte voor nog 200 tot 300 nieuwe Versace-winkels. Vooral in Azië ziet de nieuwe eigenaar nog veel groeimogelijkheden.

Belgisch warenhuis Galeria Inno sluit webshop

Een opmerkelijke stap in deze tijd van internetverkopen: het Belgische warenhuis Galeria Inno sluit eind deze maand de webshop. Dat melden verschillende media, waaronder De Tijd. Het Duitse moederbedrijf Galeria Kaufhauf heeft besloten de webwinkel af te stoten, geeft e-commercedirecteur Jok Junius van Galeria Inno bij De Tijd aan. “Een eigenaardige beslissing.”

Vanaf februari komt de e-commercestrategie weer bij Inno te liggen. “Maar voorlopig zonder webshop”, aldus Junius. “We hebben de ambitie en de noodzaak opnieuw een Belgische webwinkel te openen, maar we wachten op de e-commercestrategie van onze nieuwe aandeelhouder. Zolang die onduidelijk is, doen we lokaal geen grote investeringen.”

De Tijd meldt dat Galeria Inno in ‘woelig vaarwater’ lijkt te zijn beland sinds de overname door het Oostenrijkse winkelbedrijf Signa. Signa fuseerde met HBC Europe, de eigenaar van Galeria Inno (België), Galeria Kaufhauf (Duitsland) en Hudson’s Bay (Nederland).

SecurCash toch niet failliet, aanvraag door rechtbank afgewezen

Het faillissementsverzoek van SecurCash is op donderdag 3 januari door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Nederlands grootste geldtransporteur diende de faillissementsaanvraag een dag eerder in. De rechtbank stelt in het vonnis dat er nog voldoende middelen zijn om de schuldeisers van de vennootschap te betalen.

Volgens de Faillissementswet moet een vennootschap meerdere schuldeisers hebben en moet de schuldenaar aantoonbaar in de toestand verkeren dat hij is opgehouden te betalen. SecurCash heeft echter nog een factuur bij Rabobank Nederland openstaan ter waarde van meer dan honderdduizend euro en kan die betaling binnen dertig dagen tegemoet zien. Met dat geld beschikt het bedrijf over voldoende liquide middelen om de €145.439 aan rekeningen te betalen, aldus het oordeel van de rechtbank.

Het AD schrijft daarnaast dat de rechtbank twijfelt of het bedrijf het faillissement met de juiste beweegredenen indiende, zoals het netjes willen verdelen van het vermogen onder schuldeisers. De krant schrijft dat de rechter zich ‘niet aan de indruk kan onttrekken’ dat het faillissement is aangevraagd om gemakkelijk van langetermijnovereenkomsten af te komen.

Beeld: www.pixabay.com/typographyimages