TOP

Steeds meer tieners starten eigen modebedrijf, de ABN Amro voorspelt groei voor de retail en Mango breidt flink uit

Vorig jaar hebben zich meer tieners ingeschreven als starter bij de Kamer van Koophandel, en de populairste categorie is mode. Verder: de retail kan volgens de ABN Amro rekenen op groei dit jaar. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van donderdag 3 januari.

Meer tieners starten eigen bedrijf in online verkoop mode

Het aantal tieners dat een eigen bedrijf start, groeit en het gros van die starters begint een online handel in kleding. Dat meldt de Kamer van Koophandel.

Vorig jaar schreven zich volgens de cijfers van de KvK 3.586 tieners in als ondernemer. In 2017 waren dat er nog 2.728, schrijft onder meer Nu.nl. Dat is een toename van 31 procent. De leeftijd van de starters ligt tussen de 13 in 18 jaar. Het merendeel is jongens (78%). De meeste tieners schreven hun onderneming het afgelopen jaar in voor de categorie ‘detailhandel via internet in kleding en modeartikelen’. Vijf jaar geleden was de populairste categorie nog ‘ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’.

ABN Amro voorspelt groei retail dit jaar

In 2019 verwacht de ABN Amro opnieuw een groei voor de retail. Voor zowel 2019 als voor 2020 gaat de bank uit van een groei van 2 procent, zo meldt het in een online publicatie. Dit is wel een vertraging ten opzichte van 2018. Het inkomen van huishoudens neemt in 2019 minder snel toe en hetzelfde geldt voor de consumptie.

De retailsector kan met gemengde gevoelens terugblikken op 2018, concludeert de bank. De laatste maanden daalde het consumentenvertrouwen, en het aantal faillissementen is in 2018 iets toegenomen ten opzichte van 2017. Tegelijkertijd steeg de consumptie in ons land en wist de retail als geheel een duidelijke volumegroei te boeken. Bijvoorbeeld de supermarkten, de autobranche en de online retail wisten duidelijk te groeien.

Dat het consumentenvertrouwen daalde in december en dat heeft volgens de bank te maken hebben met de Brexit- en begrotingsperikelen in Italië en het handelsconflict tussen de VS en China. Bovendien kan het vooruitzicht van een tragere economische groei in Nederland hierbij een rol spelen. Tegelijkertijd ziet de ABN Amro dat de consument voorzichtiger is geworden als gevolg van een minder sterke stijging van het besteedbaar inkomen van huishoudens in 2019. Daarbij is de consument kritischer en machtiger geworden. De consument maakt via het internet eerst een vergelijking tussen producten voordat ze naar de winkel gaan, en soms vind die laatste stap niet plaats. Bovendien hebben de winkeliers te maken met forse concurrentie.

Mango wil grotere winkels openen

Kledingketen Mango wil in 2019 grotere winkels openen. In totaal wil het Spaanse modebedrijf 60.000 vierkante meter aan winkeloppervlak toevoegen, zo meldt het in een persbericht. Die geplande uitbreiding wordt verdeeld over eigen zaken (15.000 m2) en franchisewinkels (45.000 m2). Deze stap is onderdeel van de transformatie van het retailmodel, waarmee in 2012 werd begonnen door onder meer de sluiting van kleine winkels en openingen van grotere zaken.

Eind 2017 had Mango 2.190 winkels in 110 landen en was de verkoopruimte met 1,8% gegroeid, van 798.000 naar 812.000 m². Het bedrijf sloot het boekjaar af met 211 megastores, waarvan er 20 vorig jaar zijn geopend.

Meeste faillissementen in de groot- en detailhandel

In de groot- en detailhandel zijn in 2018 de meeste bedrijven failliet verklaard. Dat blijkt uit onderzoek van Graydon. In totaal zijn in die sectoren 837 bedrijven bankroet gegaan, dat is 0,3 procent van de totale sector. Het zijn wel er minder dan in 2017 (886).

In bijna alle sectoren is het aantal faillissementen gedaald en Graydon verwacht dat deze trend zich doorzet. Voor het eerst in dit decennium is het aantal faillissementen in een jaar ruimschoots onder de 4.000 uitgekomen. In 2018 zijn in Nederland 3.775 bedrijven failliet verklaard, een daling van 6,8 procent ten opzichte van 2017. De meeste faillissementen werden uitgesproken in het eerste kwartaal (974 bedrijven gingen in de eerste drie maanden failliet), in de kwartalen daarna lag het aantal faillissementsuitspraken stabiel rond de 930.