TOP

Zweedse modemerken willen grotere bekendheid in Nederland met pop-upstore

Met een pop-upstore in Amsterdam en een tentoonstelling willen de Zweden Nederland kennis laten maken met hun mode en accessoire-ontwerpers. “Dit is de perfecte markt voor ons.”

In de Amsterdamse kledingwinkel The Pelican Studio is op 16 februari 2017 een bijzondere pop-upstore geopend. Drie maanden lang presenteren tien Zweedse modemerken zich in het winkelconcept The Pelican Studio invites Sweden. 

Anna Engblom van Business Sweden, één van de initiatiefnemers, zegt dat veel Zweedse merken al actief zijn op de Nederlandse markt, maar ‘dat zijn vooral de al bekende merken’. “Met ‘The Pelican Studio Invites Sweden’ willen we jullie kennis laten maken met de meer onbekende ontwerpers.”

Duurzaamheid

Het gaat om de merken Baumgarten Di Marco, Bravur Watches, House of Dagmar, Kerber, Maska, NewBlack, Nude of Scandinavia, Palmgrens en Whyred. “Neem Kerber van Marielle Kerber, een ontwerpster die al sinds de jaren negentig bezig is. Zij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en raakt inmiddels steeds bekender. Duurzaamheid zit ook echt in de genen van de Zweden.”

Breder publiek

De pop-up store is volgens haar nodig om ontwerpers een breder publiek te geven. “Onze thuismarkt is heel klein. Nederland is de beste markt voor ons omdat jullie een goed gevoel hebben voor mode en stijl en van Zweedse merken houden.”

Die stijl omschrijft ze zelf als ‘clean’ en simpel met materialen als katoen en zijde. “Wij willen mode vooral niet ingewikkeld maken, dat wil zeggen: een even kleur broek, met daarop een wit shirt en één accessoire.”

Kwaliteit

Wat iemand dan aan heeft, moet wel van goede kwaliteit zijn. “Daarin wordt ook geïnvesteerd. Bovendien zijn onze ontwerpers en mode-universiteiten ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe stoffen en technologieën in de mode.”

Naast kleding van tien ontwerpers, is er ook een tentoonstelling die een kijkje biedt in de Zweedse modescene én laat zien hoe politiek en maatschappelijke ontwikkelingen de Zweedse mode de afgelopen vijftien jaar hebben beïnvloed. “Je ziet het Zweedse streven naar perfectie terug in de kwaliteit en onze verlichte samenleving.” Zo staat het Scandinavische land bekend als sociaal land, feministisch, een rechtvaardige welzijnsstaat.

Meer pop-up stores

De pop-up store in Amsterdam is tot eind april dagelijks geopend. Er hangen zowel stukken uit de najaarscollectie als die uit SS17. Het liefst zou Zweden een vervolg geven aan de pop-up stores en ook andere Nederlandse steden aan doen. “In Amsterdam konden wij samenwerken met The Pelican Studio en een ruimte naast hun winkel huren. Zij beheren de pop-up store. Mocht er dus iemand een locatie in een stad weten en de juiste mensen kennen, dan houden wij ons van harte aanbevolen.”