TOP

Bestverkocht Vrouwenmode: Zowiezo in Tilburg [interview]

Ook benieuwd naar welke items je collega of concurrent het beste heeft verkocht de afgelopen periode? Deze week vroeg Textilia het aan Birgit Lupker, eigenaar van vrouwenmodewinkel Zowiezo in Tilburg. “Ik merk dat klanten in deze periode behoefte hebben aan kleur.”

Birgit Lupker, eigenaar van vrouwenmodewinkel Zowiezo in Tilburg: “Wat ik aan het begin van het jaar altijd het beste verkoop zijn vesten. Vooral die van Zilch (tussen de €59,95 en €69,95), een Nederlands bedrijf dat goed bezig is. Het produceert op een verantwoorde manier en er wordt gebruik gemaakt van fijne materialen en mooie kleuren. Ik merk dat mensen in deze periode behoefte hebben aan kleur. Rond de feestdagen worden veel donkere tinten gedragen, maar de lente komt er weer aan dus dat wil de klant uitstralen.”

“Daardoor kan ik de reversable jurkjes van Lizzy & Coco (89,95) – ook een Nederlands bedrijf – haast uitdelen. Ze zijn van een speciaal materiaal gemaakt dat in de winter warm aanvoelt en in de zomer koeler. Daarnaast heb ik alle lichte spijkerbroeken al drie keer bijbesteld.”

Toegevoegd

“Omdat een aantal merken die ik had een restyling ondergaan, passen ze niet meer in de winkel en heb ik ze afgestoten. Ik probeer voor iedereen wat te hebben en met de nieuwe richting passen ze er niet meer bij. Ik heb daarom het Deense Jeanne D’Arc en het Spaanse NKN toegevoegd, twee frivole merken. Het Duitse Sorgenfri heb ik ook nieuw in de collectie en dat loopt als een speer. Het merk werkt met biologisch katoen en mooie stoffen. De vesten hiervan zijn allemaal al bijna uitverkocht.”

Vroege levering

“Ik krijg nu al alles binnen voor de zomer, maar de hoogzomeritems hang ik nog niet in de winkel. Alleen de artikelen die je à la minute aan kan, hang ik op. Ik laat alle kleding zo vroeg mogelijk komen. Dat betekent wel dat ik veel geld op de plank leg, maar op het moment dat het weer omslaat, heb ik wel de juiste artikelen in huis. Tussendoor bestel ik ook nog veel bij bij kortetermijnmerken.”

Samenwerking

“Ik doe in principe alleen zaken met mensen met wie ik een klik heb, die ik mag en waarbij er aandacht voor elkaar is. Er zitten soms merken bij waarvan ik denk dat ze het beter kunnen doen. Betere retourenafhandeling, betere uitlevering, niet constant het risico leggen bij de detaillist. Gelukkig zijn er steeds meer merken die meedenken.”

Niet doorsnee

“Ik heb dertig merken in mijn winkel, die niet doorsnee is. Het hele jaar hangt er een vakantiesfeer die doet denken aan Ibiza. Ik houd van licht en kleurrijk, negen van de tien keer koop ik lichte tinten in. Daarin maak ik vaak andere keuzes dan de gemiddelde winkelier. Er kunnen bij mij bloesjes van 20,- en 150,- naast elkaar hangen. Door veel te reizen kom ik leuke merken tegen waarvoor mensen uit de verre omtrek naar mijn winkel komen.”

Winkel: Zowiezo
Eigenaar: Birgit Lupker
Open sinds: 2008
Adres: D.J. Jittastraat 16, 5042MX
Locatie: Tilburg
Kledingmerken: o.a.
Cream, Elsewhere, Isla Ibiza, Kooi, Rino & Pelle, Tramontana, Zilch