TOP

Ziekteverzuim in detailhandel onder landelijk gemiddelde

Het CBS heeft cijfers bekendgemaakt over het ziekteverzuim in Nederland. De detailhandel scoort onder het landelijk gemiddelde. Wel is er een flink verschil tussen kleine en grote winkelbedrijven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het ziekteverzuim van het tweede kwartaal van 2015 in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat percentage ziekteverzuim van april tot en met juni in Nederland uitkwam op 3,7 procent. Dat is hetzelfde als de zelfde periode in 2014.

Hoogst en laagste verzuim

In het onderwijs is het verzuim met 4,9 procent het hoogst. In de zorg en het openbaar bestuur en overheid was er een ziekteverzuim van 4,8 procent. In de horeca was het ziekteverzuim met 2,1 procent het laagst (in 2014 was dat 2 procent).

Detailhandel

In de detailhandel is er in het tweede kwartaal van 2015 een ziekteverzuim van 2,9 procent. Het percentage is daarmee hetzelfde als in dezelfde periode in 2014. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 is het verzuim gedaald. Tussen januari en maart was er nog een verzuim van 3,4 procent.

Verschil tussen kleine en grote winkels

Er is een wel en groot verschil als je kijkt naar de bedrijfsgrootte: hoe kleiner de winkel, hoe lager het verzuim is. Een detailhandelsbedrijf dat bestaat uit 1 tot 10 werknemers, kent een ziekteverzuim van 1,5 procent. Bij bedrijven met tussen de 10 en 100 werknemers loopt dat percentage al flink op: 3,2 procent. Bij de grote bedrijven komt daar nog eens een dikke procent bij. Winkelbedrijven met meer dan 100 werknemers kennen een ziekteverzuim van 4,5 procent.