TOP

Zelfs een glaasje champagne voor de klant is verboden *

Een koffiebar achterin de zaak, cocktails tijdens speciale koopavonden of een complete lunchroom voor hongerige klanten. Dat scheidslijn tussen horeca en winkels vervaagt, bewijzen alleen al de conceptstores. Maar wat zijn de regels? Textilia zocht het uit.

De achtergrond:

Conceptstore Hutspot in Amsterdam verhuurt winkelruimte aan ondernemers, kunstenaars en ontwerpers die meubels, accessoires en kleding verkopen. Horeca vormt daarbinnen een belangrijke ontmoetingsplaats maar de gemeente Amsterdam heeft hier  nu een stokje voor gestoken. Het horecagedeelte moet dicht.

Beleid:

Per gemeente verschillen de regels, volgens de Vereniging Nederlandse van Gemeenten. De meeste gemeentes stellen dat een bepaald gedeelte van de winkeloppervlakte, 10 tot 30 procent, gebruikt mag worden voor horeca. Ook al mag er volgens het bestemmingsplan alleen maar detailhandel in zitten. Er geldt een ‘maar’ voor alcohol. Wie alcohol wil schenken krijgt te maken met de horecawet een regels voor vergunningen en de verplichte Verklaring Sociale Hygiëne.

En een glaasje glühwein serveren met de kerstbraderie?

Dan moet je een tapontheffing aanvragen bij de gemeente, ook als het om ‘schenken’ gaat in plaats van ‘verkopen’. Met deze ontheffing mag je alleen bier, wijn, port of sherry schenken en het document geldt voor een maximale aaneengesloten periode van 12 dagen.

Glaasje champagne dan?

Nee, sorry, ook daar is een tapvergunning voor nodig, meldt brancheorganisatie voor ondernemers in de non-foodsector INretail. Zij krijgen in toenemende mate vragen over het combineren van horeca en retail. Ondernemers die geen vergunning hebben lopen het risico op hoge boetes van enkele honderden tot duizenden euro’s, mits de inspectie ze betrapt dan.  

Is dit niet achterhaald?

Ja, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Consumenten zouden volgens hun ook in uitgaansgelegenheden moet mogen winkelen. Ook ING stelde dit jaar in een nota dat “de lijn tussen horeca en winkels vervaagt”. Sectormanager food en retail bij de bank, Dirk Mulder, zegt: “De retail is hier wat verder mee. Ikea en Hema hebben al langer een restaurantomgeving om de consument te trekken voor een dagje shoppen.”

En nu?

De strijd aan gaan. D66 en de VVD in Amsterdam Zuid hebben bij het College van Burgemeesters en Wethouders een voorstel ingediend om soepeler om te gaan met regels voor ondernemers. Reinout de Vries, voor D66 lid van de bestuurscommissie in Zuid, noemt Hutspot in Het Parool een mooi initiatief en een aanwinst voor de stad. “Laten we wat meer kijken naar wat kan, in plaats van wat allemaal niet mag.”