TOP

Winkelsluiting dreigt bij negeren regels, Belgische retailceo’s: koop lokaal, en Mey produceert mondkapjes

Nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, overweegt het kabinet om ook de niet-essentiële winkels te sluiten. Verder: een alliantie van 26 Belgische winkelketens roept consumenten op om te kopen op lokale websites, bodyfashionmerk Mey gaat mondkapjes produceren en retailers krijgen uitstel van betaling voor de pensioenpremies. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 23 maart.

Het sluiten van meer ’niet-essentiële’ winkels ligt ’bovenaan de stapel’

Nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, heeft het kabinet overwogen om ook de niet-essentiële winkels te sluiten. Dat bevestigen bronnen bij het kabinet, meldt De Telegraaf. Maandag 23 maart zette de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing op een rijtje wat het effect van dat slotoffensief is. De indruk is tot nu toe dat mensen zondag beter naar de oproep van de autoriteiten hebben geluisterd dan zaterdag. Mocht het resultaat van de herhaalde oproep teleurstellen, dan liggen verdergaande maatregelen in het verschiet, zo zei een ingewijde. Het sluiten van meer ’niet-essentiële’ winkels ligt daarbij ’bovenaan de stapel’. Te denken valt aan kledingzaken, cadeauwinkels en meubelzaken. Een straatverbod met uitzondering van eenmaal daags een boodschap, zoals in Spanje of Italië, is niet aan de orde.

Update

Tot en algehele winkelsluiting komt het gelukkig niet, maar winkels worden wel verplicht een streng deurbeleid te voeren. Minister Grapperhaus zei tijdens de persconferentie: “Burgemeesters kunnen winkels verplichten scherp deurbeleid te voeren. Winkels die zich daar niet aan houden kunnen gesloten worden.”

POLL: WINKELHUUR

MIJN VERHUURDER KOMT MIJ TEGEMOET BIJ HET BETALEN VAN DE WINKELHUUR.Lees ook: Inretail vraagt verhuurders over te…

Geplaatst door Textilia Modevakblad op Maandag 23 maart 2020

Belgische ceo’s moderetailers roepen op: ‘Koop lokaal!’

Een alliantie van 26 Belgische winkelketens roept consumenten op om te kopen op lokale websites. Dat meldt RetailDetail. “2020 wordt een verloren jaar voor alle retailers, maar onze webshops blijven open.” De open brief die de lokale retailers nu verspreiden, is ondertekend door ceo’s als Elise Vanaudenhove (Bristol), Dieter Penninckx (FNG), Ann & Bart Claes (JBC), Geert Schotte (Standaard Boekhandel), Wouter Torfs (Torfs) en Luc Van Mol (ZEB). Zij wijzen erop dat de retailsector een nieuw tijdperk is ingegaan sinds de aankondiging van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, op 12 maart.

“Wanneer u online bestellingen plaatst (en dat zal ongetwijfeld gebeuren), denk dan eerst aan uw lokale winkelier, of het nu gaat om een zelfstandige ondernemer of een nationale speler. Gelijkaardige producten vindt u ook op buitenlandse sites die in België bezorgen. Natuurlijk. Maar na deze crisis zullen onze tienduizenden winkelmedewerkers u weer in hun winkels willen verwelkomen, dus wees consistent en koop lokaal! Bent u bereid ons te helpen en te ondersteunen op dit gebied? Koop bij onze Belgische winkels en ondersteun zo de lokale economie. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat het goed voelt.”

Lobbyresultaat Inretail voor pensioenpremies

Het Pensioenfonds Detailhandel heeft na lobby van INretail besloten om werkgevers uitstel te geven op de betaling van de premie. Ondernemers moeten zelf uitstel aanvragen en krijgen dan maximaal 60 dagen uitstel bovenop de uiterste betaaldatum van standaard 30 dagen. Snelle afhandeling door banken van financieringsaanvragen verdient ook de hoogste prioriteit. Dit moet veel eenvoudiger en sneller. Dan pas helpen de banken zo de getroffen ondernemingen het best naast de aangekondigde zes maanden uitstel van aflossing en rente.

Primark loopt 705 miljoen euro per maand mis door winkelsluitingen

Door de sluiting van alle fysieke winkels van Primark loopt de kledingketen per maand 650 miljoen pond (705 miljoen euro) aan verkopen mis, schrijft moederbedrijf Associated British Foods (AB Foods) maandag. Dat meldt NU.nl. Vanwege de winkelsluiting stopt Primark met het plaatsen van nieuwe orders bij leveranciers. De winkelketen besloot zondag alle 376 winkels verspreid over twaalf landen te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Nederland telt twintig Primark-winkels. Om het miljoenenverlies op te vangen, heeft de winkelketen, die bekendstaat om haar goedkope kleding, de uitgaven fors verlaagd. Onderdeel daarvan is het stoppen met het plaatsen van orders bij leveranciers.

Bodyfashionmerk Mey start productie mondkapjes

De Duitse bodywear-specialist Mey is begonnen met het produceren van mondkapjes. De enorme vraag naar producten die in een medische setting kunnen worden gebruikt, heeft Mey ertoe aangezet een deel van zijn productie van premium ondergoed en lingerie stop te zetten en zich in plaats daarvan te concentreren op het produceren van gezichtsmaskers om de mond en neus te bedekken. Matthias Mey zegt in een persbericht: “We hebben de afgelopen dagen zo’n sterke stijging gezien in het aantal verzoeken om medische persoonlijke beschermingsmiddelen dat we besloten hebben om onmiddellijk te beginnen met het produceren van functionele gezichtsmaskers voor mond en neus. Onze producten zijn gemaakt van katoen, wat betekent dat ze op 90 ° kunnen worden gewassen en meerdere keren kunnen worden hergebruikt.”

LEES HIER MEER OVER HET CORONAVIRUS EN DE MODERETAIL