TOP

Werknemers V&D naar rechter vanwege loonsverlaging *

Honderden werknemers van V&D willen de directie aanklagen vanwege de verplichte salarisverlaging van 5,8 procent. De warenhuisketen voert ondertussen "constructieve gesprekken" met verhuurders, banken en investeerders.

Dit zeggen de drie betrokken vakbonden, FNV, CNV en De Unie, in de Volkskrant. Op een bijeenkomst zei één van de aanwezige werknemers tegen de NOS : “Zomaar iets eisen, zonder overleg met de vakbonden en dreigen anders de stekker eruit te trekken, ik vind dat heel onbehoorlijk.

Vorige week maakte V&D bekend de lonen structureel te willen korten met 5,8 procent. Het bedrijf maakt al tien jaar verlies en zit in acute geldnood. Woordvoerder Inge van Langelaar zei toen nog tegen Textilia dat de werknemers wel begrip hebben voor het loonoffer dat zij moeten maken.

Juridisch haalbaar?

Over de maatregelen zei zij: “We herstructureren de organisatie en moeten structureel ons kostenniveau verlagen om zo te concurreren in steeds sneller veranderende retailmarkt. We hebben bijdragen van al onze stakeholders nodig – waaronder medewerkers en verhuurders – om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en blijvende steun van onze aandeelhouder en banken te ontvangen.”

Of het tot een proces komt hangt er vanaf of V&D daadwerkelijk lonen gaat korten. Er is een kans dat dit juridisch niet mogelijk is. In februari, als de salarissen worden uitgekeerd, wordt meer bekend.

Geen winkels sluiten

Naast een loonoffer vraagt V&D ook een offer van de verhuurders om zo het bestaan van de warenhuisketen te garanderen. Zo wil het een huurverlaging en een huurvrije periode van vier maanden. 

Vooralsnog is V&D niet plan winkels te sluiten. Naast de gesprekken met de verhuurders voor het ook “constructieve gesprekken” met drie banken. V&D verwacht van de banken geen problemen. Bovendien zou aandeelhouder Sun Capital opnieuw bereid zijn om een ‘significant bedrag’ te investeren. Dat zou bovenop een eerdere geldinjectie van meer dan 100 miljoen euro komen, als onderdeel van de herstructurering.