TOP

Weekendtip: fototentoonstelling Gentlemen of Bacongo

Peperdure haute couture om het leven mooier te maken, dat is de levensfilosofie van de zogenoemde Sapeurs. Deze mannen, afkomstig uit Kongo, kleuren de straten met hun stijlvolle outfits. Fotograaf Daniele Tamagani maakte over hen een fotoreportage die te zien is in het Amsterdamse Prins Claus Fonds Gallery.

Deze mannen weten hoe ze zich moeten kleden, ze dragen prachtige kostuums met stijl en verheffen mode zelfs tot de status van religie. Met excentrieke en peperdure haute couture kleding bepalen zij hun identiteit. Het is essentieel er goed uit te zien maar het is net zo belangrijk om de regels van de elegantie en goede manieren na te volgen. Zo combineert een Sapeur niet meer dan drie kleuren in een outfit en wordt de status verhoogd met de veelgeziene sigaar en wandelstok.

Levenstijl
Qua leeftijd, beroep, persoonlijkheid, smaak en looks zijn de Sapeurs verschillend maar allen behoren tot de ‘Société des Ambianceurs Personnes Elégants’ (SAPE). Le Sape stamt uit de jaren tachtig en is nog steeds een door velen bewonderd en nagevolgd fenomeen. De meeste Sapeurs komen oorspronkelijk uit Kongo en gebruiken deze levensstijl om hun leven te beter te maken. Om deze dure levensstijl te bekostigen struinen veel Sapeurs markten met tweedehands kleding af.

Over de fotograaf
In de tentoonstelling ‘Gentlemen of Bacongo’ zijn Sapeurs te zien die door Daniele Tamagni werden gefotografeerd. Daniele Tamagni is een Italiaanse kunsthistoricus en freelance fotograaf. Veel van zijn werk is documentair, hij heeft een grote interesse in Afrikaanse en Caribische culturen en publiceert regelmatig in een Italiaans Magazine ‘Africa’. Hij publiceerde het boek ‘Gentlemen of Bacongo’ (2009, Trolley). Alvast een voorproefje van de Sapeurs zien? Bekijk de filmpjes over deze mooi geklede mannen.

Locatie: Prins Claus Fonds Gallery
Adres: Herengracht 603, Amsterdam
Bezoektijden: ma – vrij 10.00u – 17.00u
Tel. 020 – 3449160