TOP

Verlaat de FashionWeek Amsterdam?

De Nederlandse modewereld is in rep en roer: de Amsterdamse FashionWeek zou eventueel kunnen verdwijnen uit onze hoofdstad. Textilia sprak met organisator Bart Maussen: “Het is gewoon zonde wanneer andere fashion weeks het modetalent van je wegkapen doordat zij met geld wapperen.”

Het liefst heeft Maussen het nog helemaal nog niet over het verhuizen van de FashionWeek: “De FashionWeek heeft haar roots in Amsterdam en het is de perfecte kans voor onze hoofdstad om zich als fashion capital te presenteren.”

Concurrentie

“Het lastigste op dit moment is dat er fashion weeks in andere steden zijn die een paar miljoen te besteden hebben door subsidie van de lokale overheid. Daarmee kunnen zij niet alleen Nederlands modetalent wegkapen, maar ook internationale modejournalisten invliegen en hen een hotelkamer aanbieden. Wij nodigen ook de internationale modepers uit maar vaak willen zij dat je een vliegticket en verblijf voor ze betaalt. Voor ons is dat momenteel niet te realiseren. Op het moment zit er veel persoonlijk geld in, en het is niet verantwoord om lang zo door te gaan.”

Wervingstool

Het liefst heeft Maussen dat Amsterdam het als een kans ziet voor de stad: “De gemeente Amsterdam zou het niet moeten zien als een subsidie, eerder als een wervingstool. Als je bepaalde merken en bedrijven uitnodigt, kun je hen aansluitend aan de FashionWeek, de stad laten zien. Op die manier zouden bepaalde bedrijven zich wellicht in Amsterdam willen vestigen. Wij geven een waarschuwing af aan de gemeente dat ze hiermee grote kansen kunnen mislopen.”

Op de vraag waar Maussen het liefst heen zou willen, mocht het tot een verhuizing komen, lacht hij: “Het moet wel een grote stad zijn, verder wil ik daar nu nog niet te veel over loslaten. Amsterdam heeft vooralsnog de grootste voorkeur.”