TOP

Oud-eigenaar Tango Schoenen opgepakt wegens smokkel zware wapens

Jan van der L., voormalig eigenaar van veertig Tango-winkels en schoenenketen Café Moda, is opgepakt. In zijn bestelwagen vond de Kroatische politie alles behalve onschuldige schoenendozen…

De politie in Kroatië kreeg onlangs een tip van hun collega’s in Brabant: een verzameling wapens zou op weg zijn naar Nederland. In de week van 5 januari werd het busje van de 64-jarige Jan van der L. onderschept. De voormalig eigenaar van 40 Tango-winkels en schoenenketen Café Moda had geen schoenendozen, maar wapens in zijn bus liggen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Wapentransport

Van der L. probeerde kalasjnikovs, zes raketwerpers, pistolen met geluiddempers, een zware mitrailleur, handgranaten en dozen vol munitie en drugs te smokkelen. Maar niet alleen de oud-schoeneneigenaar is opgepakt. De politie arresteerde ook een 42-jarige man en een 38-jarige man uit Den Bosch. Verder zijn ook tien mensen in Kroatië opgepakt, waaronder topcrimineel Miro P.  Zij zouden ook actief zijn in de wapentransport.

Nederlandse motorbende

De wapens die Van der L. smokkelde zouden volgens Belgische media bedoeld zijn voor een Nederlandse motorbende. De politie in Brabant zegt dat ze ‘in het belang van het onderzoek’ dit niet kunnen bevestigen.

Geld lenen

De vrouw van Van der L. vertelde in Kroatische media dat haar man geld zou hebben geleend van de Kroatische criminelen. Hij zou niet geweten hebben dat er wapens in de bus lagen die hij moest smokkelen.

Verrast

De voormalig zakenpartner van Van der L., is totaal verrast door het nieuws. “Hij had handeltjes, maar dit had ik nooit gedacht”, zegt hij.

In 2002 ging Tango-schoenen failliet. Volgens de voormalig zakenpartner is de reden hiervan nooit boven water gekomen. Ook heeft hij het nog opnieuw geprobeerd in de schoenenbranche, maar zonder succes. “Bij mijn weten waren die faillissementen lang geleden afgehandeld en had hij geen grote schulden”, vertelt hij.