TOP

Binnenkijken: de eerste Nederlandse winkel van John Fluevog

Beyoncé en Lady Gaga lopen al weg met John Fluevog, het Canadese schoenenmerk voor mannen en vrouwen. Na 24 vestigingen in Noord-Amerika begint het merk aan de verovering van Europa. Op donderdag 29 maart 2018 opende de eerste Europese winkel in Amsterdam.

In Noord-Amerika zijn de schoenen van John Fluevog razend populair. Daar zijn al 24 zaken succesvol. De Canadees, die eigenzinnige ontwerpen maakt voor mannen en vrouwen, opende vorige week de deuren van de eerste Europese vestiging, aan de Heiligeweg 37 in Amsterdam.

Interieur als persoonlijkheid

Ook in deze 25ste winkel is het interieur benaderd als kunstproject, waarbij het de bedoeling is de ruimte een eigen persoonlijkheid mee te geven. ‘Net als de klanten is geen winkel hetzelfde’, aldus het merk. Wel gaat de zogenaamde ‘Story Wall’ altijd mee. Hierop zie je de geschiedenis van de ontwerper en zijn connectie met de stad. Verder is de winkel in Amsterdam uniek.

De etalage heeft een bewegende stellage en je komt binnen in een smalle, maar hoge ruimte die is omgeven door mooie, ouderwetse balustrades. Achter die balustrades staan de blauwe schoenendozen keurig opgestapeld. Beneden een mooie parketvloer, grillige houten planken waarop de collectie wordt gepresenteerd en kleuraccenten in paars en lila. Aan beide zijkanten staan bankjes, die net als de bijpassende tafel een kleurrijk bloemdessin hebben gekregen. Ervoor ligt een hoogpolig bordeauxrood vloerkleed. De eerste indruk is modern en toch heel warm.

Limited edition-ontwerpen

Tijdens de opening werden twee limited edition-ontwerpen gelanceerd. De Sea Angel Honorius voor mannen  gaat over de toonbank voor €339,- en is een nette mannenschoen met op de zool de afbeelding van een sloep. Een schip inderdaad: vanwege de overstap naar Europa werkt John Fluevog aan het ontwerp van een sloep die binnenkort in Amsterdam gaat varen. De Prepare Scout voor vrouwen (€299,-) is een modische klomp met een stevige hak eronder. De modellen worden aan elkaar gelinkt door het gebruik van paars-groen gestreept leer. De mannenschoen heeft een oplage van vijftien paar en het vrouwenmodel twintig. Leuk om te weten: op de zolen en in de schoenen van Fluevog staan vrolijke quotes. In deze staat: Amsterdam Limited Edition, hallo!

John Fluevog

Na te hebben gewerkt bij Sheppard’s Shoes in zijn thuisstad Vancouver in Canada, besluit John Fluevog in de jaren ’70 om samen met zijn collega Peter Fox een eigen schoenenmerk en -winkel op te zetten, genaamd Fox and Fluevog. De samenwerking duurt meer dan tien jaar, waarna Fluevog zelf John Fluevog Shoes opricht. In de loop der jaren groeit het bedrijf niet alleen in aantal winkels, maar neemt ook de bekendheid toe. Beroemdheden als Madonna, Alice Cooper, Jack White, Beyoncé en Lady Gaga dragen schoenen van John Fluevog.

Beeld: Cees Beuzekom

 

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (10)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (2)  Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (3)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (4)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (5)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (6)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (7)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (8)

Fluevog Amsterdam Cees Beuzekom (9)