TOP

Vergeet de fotograaf niet!

Een nieuw seizoen - dan ook een nieuwe brochure. Misschien de website nog wat opleuken. Vaak heb je nog wel een mooie foto liggen van een model uit de doorlopende collectie. Vergeet dan niet om een licentie bij de fotograaf te regelen; dat wordt nogal eens vergeten.

Zo liep ook Sapph in de val: de foto’s die Leo de Deugd van haar collectie had gemaakt waren alleen voor het jaar 2007 afgekocht. Toen Sapph de foto’s ook in 2008 gebruikte op internet en billboards, liet De Deugd Sapph de rechter het gebruik van de brochurefoto’s verbieden. Ook had Sapph een foto bijgesneden om deze op een gigantisch billboard te laten passen.

Een indrukwekkend resultaat misschien, maar dat mag niet. Snijden in foto’s kan een inbreuk vormen op de ‘persoonlijkheidsrechten’ van de fotograaf, en die verzette zich ook hier met succes tegen. Overleg dus tijdig met de fotograaf over hergebruik, of betaal iets meer en vraag dan meteen al om een onbeperkte licentie (voor drukwerk én internet) met het recht om de foto te bewerken.

www.hoogenhaak.nl