TOP

Veiling Frans Molenaar levert 700.000 euro op

De veiling van de persoonlijke eigendommen van modeontwerper Frans Molenaar heeft bijna 700.000 euro opgeleverd.

Afgelopen weekend was het huis van de in januari overleden couturier Frans Molenaar open voor bezichtiging van zijn persoonlijke bezittingen, die via een veiling werden verkocht. Op de eerste dag leverde de veiling 520.000 op. Dat meldt Elsevier. Op de tweede dag kwam daar nog eens 170.000 euro bij.

“De eerste dag heeft reeds alle verwachtingen overtroffen”, zegt veilingmeester Piet van Winden van Adams Amsterdam Auctions , die verwachtte dat de veiling 200.000 euro zou opleveren.

In totaal worden 500 stukken geveild. Afgelopen weekend kwamen daar zo’n 1500 mensen op af om de stukken te bezichtigen. De verzameling bestond uit onder meer schilderijen, beelden, tekeningen, boeken en design.

Twee beelden van Zadkine gingen voor respectievelijk 28.000 en 29.000 euro weg, een schilderij van kunstenaar Zdenek Sykora ging weg voor ruim 79.000 euro. Een aantal werken van onbekende kunstenaars leverden tot 6000 euro per veilingstuk op.

Van Winden: “Vrijwel niets bleef onverkocht en op de meeste stukken werd zoveel geboden dat het bieden af en toe werd verlengd, soms wel tien keer.” De veilingmeester spreekt van een ‘Frans Molenaar-bonus’. Sommige werken hebben veel meer opgeleverd dan normaal. “De herkomst geeft hier duidelijk een zeer belangrijke meerwaarde”, aldus Van Winden.

Op dinsdag 29 september werd de tweede helft van de kunstcollectie van Molenaar geveild. De verwachting was dat dag twee zo’n 60.000 euro zou opbrengen. Dat werd veel meer. Bijna 170.000 euro voor onder meer huisraad, foto’s en boeken. In totaal bleven slechts vier stukken onverkocht.