TOP

Twee winnaars Frans Molenaar prijs 2017

Dit jaar is de Frans Molenaar-prijs niet aan één, maar aan twee ontwerpers uitgereikt. De jury kon niet kiezen tussen de twee talenten Boris Kollar en Ninamounah Langestraat, beide afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

Foto’s: Jeroen Snijders

De Frans Molenaar-prijs voor jong ontwerptalent werd op vrijdag 3 november voor de 22e keer uitgereikt tijdens een modeshow in het Amstel Hotel. Het was de tweede keer dat het Amstel Hotel de Tuinzaal en de Spiegelzaal aanbood voor de presentatie. Aangezien Frans Molenaar hier bijna twintig jaar zijn coutureshows heeft gegeven, was het extra bijzonder om de prijs uit te reiken die zijn naam draagt. De prijs wordt gefinancierd met geld uit zijn nalatenschap die is ondergebracht in de Stichting Frans Molenaar Couture.

Twee winnaars

De jury had dit jaar besloten dat iedere genomineerde naast vier eigen looks een extra look moest tonen, die was geïnspireerd op het oeuvre van Frans Molenaar. De jury vond het niveau dit jaar erg hoog, waardoor er, naast een eervolle vermelding voor Chelsea Peterson, twee winnaars werden uitgeroepen: Ninamounah Langestraat en Boris Kollar. Besloten werd om beide winnaars een geldbedrag van 7.500 euro toe te kennen, in plaats van het gebruikelijke bedrag van 10.000 euro voor één winnaar.

frans molenaar - ninamuna langestraat 2 frans molenaar -ninamuna langestraat

De collectie van Ninamounah was stoer en tegelijkertijd verfijnd. Ze had haar hele concept tot in de puntjes uitgevoerd, tot aan de accessoires en de casting. De jury vond het erg ‘fashion in de tijd van nu’.

frans molenaar - boris kollar 2 frans molenaar -boris kollar

Boris had met wiskundige precisie ingenieuze kledingstukken ontworpen die bestonden uit één stuk stof, zonder erin te knippen, zonder ritsen of knopen en genaaid met één enkele draad.

frans molenaar prijs 2017295 frans molenaar prijs 2017305

Het is slechts één keer eerder voorgekomen in de 22-jarige geschiedenis van de Frans Molenaar prijs dat deze werd toegekend aan twee ontwerpers, namelijk in 1997. Toen deelden Oscar Süleyman en Fang Yong de prijs. Bekende talentvolle coutureontwerpers die in het verleden de Frans Molenaar-prijs toegekend kregen, zijn onder andere Marcha Hüskes, Percy Irausquin, Edwin Oudshoorn, Maikel Bongaerts, Hyun Yeu en Liselore Frowijn.

Jury

De jury was verder aangenaam verrast hoe iedere genomineerde op eigen wijze een look gecreëerd had op basis van de signatuur van Frans Molenaar. De jury bestond uit kunsthistoricus en publicist Jhim Lamoree (juryvoorzitter), stilist Ruud van der Peijl, lector José Teunissen, ontwerper Ronald van der Kemp, stilist en fotograaf Lous Geerlings en de modejournalisten Milou van Rossum en Fiona Hering.