TOP

Frans Molenaar-prijs voor Johannes Offerhaus

Vrijdag 22 juli werd voor de 21e keer de Frans Molenaar-prijs uitgereikt. Johannes Offerhaus, net afgestudeerd aan ArtEZ, kreeg de prijs voor zijn collectie met roterende rokken.

De roterende rok van ontwerper Johannes Offerhaus viel al op in de modeshow tijdens de laatste editie van Modefabriek op 10 en 11 juli en ook de jury van de Frans Molenaar-prijs 2016 was er vrijdag 22 juli van gecharmeerd. De ontwerper wint een bedrag van €10.000 die hij kan investeren in het opzetten van een eigen label.

Frans Molenaar prijs - Johannes Offerhaus  (6)Frans Molenaar prijs - Johannes Offerhaus  (3)Frans Molenaar prijs - Johannes Offerhaus  (2)Frans Molenaar prijs - Johannes Offerhaus  (5)Frans Molenaar prijs - Johannes Offerhaus  (4)

Foto’s: Jeroen Snijders

Johannes Offerhaus studeerde dit jaar af van ArtEZ en is gefascineerd door natuur en techniek, in combinatie met mode. Met zijn afstudeercollectie wilde hij onder meer laten zien hoe je de ‘zwaartekracht kunt opheffen’. Hij werkte met streepdessins op doorzichtige stoffen, met als topstukken de roterende rokken. In onderstaande video zie je hoe dat er uit ziet.

JOHANNES OFFERHAUS from Johannes offerhaus on Vimeo.

Modeontwerper Frans Molenaar begon in 1996 met zijn prijs om Nederlandse couturetalenten een duwtje in de rug te geven. Het was de tweede keer dat de prijs werd uitgereikt sinds het overlijden van Frans Molenaar. Decor was het Amstel Hotel in Amsterdam en de jury bestond dit jaar uit Milou van Rossum, Jhim Lamoreee, José Teunissen, Louis Geerlings, Ruud van der Peijl en Fiona Hering.

Frans Molenaar-prijs

Ieder jaar kunnen studenten en afgestudeerden van modeopleidingen hun werk insturen, waarna een onafhankelijke jury de kandidaten selecteert. De prijs, waaraan een geldbedrag van €10.000 is verbonden, moet worden besteed aan de ontwikkeling van de prijswinnaar tot zelfstandig ontwerper/couturier. Bekende ontwerpers als Marcha Hüskes (1999), Percy Irausquin (2001) en Edwin Oudshoorn (2005) wonnen in het verleden de Frans Molenaar-prijs.