TOP

Josephine Goverts winnaar Frans Molenaarprijs 2015

Het 21-jarige ontwerptalent Josephine Goverts won op 28 juli 2015 de Frans Molenaarprijs. Het was de eerste keer dat de prijs na de dood van de couturier werd uitgereikt.

De inspiratie voor haar afstudeercollectie Goede Smaak haalde Josephine Goverts uit de Carlton kast van Ettore Sottsass en de film Die Bitteren Tränen der Petra von Kant van Rainer Werner Fassbinder. Twee werken uit het postmodernisme en een reactie op de smaak van het modernisme. De praktische eigenschap verdwijnt en gevoel word steeds belangrijker. Dit idee heeft Goverts vertaald door het bouwen van composities in leer en stof. De vrouwelijke kant van de collectie wordt benadrukt door het gebruik van materialen die van een afstand hard lijken maar van dichtbij bestaan uit allemaal los hangende draden.

Josephine Goverts (5)

Artez

Dit jaar waren alle jonge ontwerpers die meedongen naar de Frans Molenaarprijs afgestudeerd aan Artez in Arnhem. Josephine Goverts moest het opnemen tegen haar klasgenoten Lilian Admiraal, Maartje Janse, Max Zara Sterck, Tung Trinh, Sunanda Koning en Simeon Morris. Goverts werd uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar omdat haar collectie het meest couture uitstraalde. De jury bestond uit José Teunissen, Milou van Rossum, Ruud van der Peijl, Fiona Hering, Ronald van der Kemp, Lous Geerlings en Jhim Lamoree.

Duwtje in de rug

Het was de twintigste keer dat de Frans Molenaarprijs werd uitgereikt, met als doel jonge ontwerpers met couturetalent een duwtje in de rug te geven. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro dat kan worden geïnvesteerd in de ontwikkeling tot zelfstandig ontwerper. Het was de eerste keer dat de prijs werd uitgereikt sinds de dood van Frans Molenaar. Ondanks zijn overlijden kan de prijs voorlopig blijven bestaan.

Foto’s: Jeroen Snijders.

Josephine Goverts (1)Josephine Goverts (2)Josephine Goverts (3)Josephine Goverts (6)