TOP

Veel meer merken benaderd door oplichter B. Heyes

Sinds het bericht op Bengels en Textilia van 24 februari 2010 over de praktijken van oplichter Mr B. Heyes stromen de e-mails op de redactie binnen. Tribal Baby en Snooshy zijn bij lange na niet de enige gedupeerden.

Vast staat dat vermeende oplichter B. Heyes niet alleen Kind & Jugend en Playtime Parijs als visvijver gebruikte, maar ook Pitti Bimbo. Daar werd Akkemé van Gemerden, Nederlandse agent van het Zweedse kinderkledingmerk Moonkids door de man benaderd.

Zelfs onze eigen Kleine Fabriek werd door B.Heyes genoemd als zijnde de plek waar hij de collectie van zijn slachtoffers zag. Ramon Stam van Design Heroes kreeg via Kleine Fabriek met Heyes te maken. Floortje Mennen van de Kleine Fabriek bevestigt: “Op woensdag 24 februari hoorden we het van een exposant en toen hebben we besloten iedereen op de hoogte te brengen. Sindsdien heeft dat best wat reacties gegeven.”

Maite Murciego van het agentschap Amabri vertelt dat Heyes haar merk Floc Baby zelfs in Dubai heeft benaderd: “Hij is daar op de stand van Floc geweest. Of hij een native Brit was, weet ik niet. Hij was daar wel samen met een vrouw. Welke relatie zij met hem heeft is ons onduidelijk.”

Nieuwe merken
Mr B. Heyes heeft geen duidelijke voorkeur voor grotere of kleinere merken. Voor Merel Hamers van Oopsy Daisy Baby pettiskirts lijkt het of hij het vooral op nieuwe merken heeft gemunt: “Het is misschien iets voor Pitti Bimbo en Playtime om hun klanten te waarschuwen.” Het is duidelijk dat Heyes al langer aan de weg timmert. Kellie Smits laat weten dat de man al twee jaar actief is: “Wij zijn ook door deze man benaderd 2 jaar terug. We wisten niet dat hij een oplichter was.”

‘Hij belt me iedere dag’
Heyes pleegde zijn vooronderzoek niet altijd even grondig. Yvonne Puts van Ducky Beau getuigt triomfantelijk: “Nou, wij zitten er dus ook bij, maar ik heb niet gereageerd op zijn mail. We zijn namelijk al in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd.”

Vasthoudend is hij wel. Inge Bouwmeester van Inge B Design vertelt: “Ik werd benaderd door Mr. B Heyes in 2009. Hij belt me bijna iedere dag en wil me graag vertegenwoordigen in het Verenigd Koninkrijk. Hij zegt dat hij vijf agenten heeft en voor 9000 euro orders per maand denkt te gaan maken op 8%-basis. Ik heb hem gezocht op internet, maar kan geen site vinden. Na het lezen van jullie bericht ben ik blij dat ik hem de 300 euro nog niet heb gestuurd – wow!”

Gedupeerd
Ramon Stam: “B. Heyes ging bij ons nog verder door geschreven orders te overleggen. Hij verlangde via ingewikkelde constructies een aanbetaling te ontvangen, alszijnde een reservering, om de orders door te kunnen voeren. Gelukkig heeft het ons slechts zes shirtjes gekost, bijgevoegd met onze collectie/inkooplijsten. Die hadden we opgestuurd omdat zijn verhaal in het begin plausibel leek.”

Confrontatie
Gek, of misschien juist helemaal niet gek, dat hij niet reageert als je vragen hebt. Renée Koudstaal van Little Bampidano: “Aangezien hij op internet niet te vinden was, heb ik hem een confronterende mail gestuurd, waar ik nooit antwoord op kreeg.”

Assertief en alert blijven was de aanpak van Anne-Rose Hartman – van der Krabben van With a touch of Rose: “Ik had hem per mail laten weten onze gesprekken stop te zetten. Vervolgens bleef hij bellen. Ik heb in eerste instantie niet beantwoord (handig nummerweergave), heb hem ook maar even laten ploeteren. Op een bepaald moment heb ik hem wel gesproken (geen nummerweergave) en hem geconfronteerd met het feit dat hij een oplichter zou zijn. Daar was volgens hem natuurlijk niets van waar.  Toen heb ik hem gezegd, dat als hij een goede case had, waarbij hij dat allemaal kon ontkennen, dat ik dat graag wilde inzien. Ik heb niet meer van hem gehoord. Uit voorzorg heb ik alle schriftelijke contacten met B. Heyes bewaard.”

Aangifte
“Van dit soort oplichtingspraktijken kun je aangifte doen bij de politie”, reageert Dick Wieringa naar aanleiding van onze berichtgeving op textilia.nl. “Ze kunnen de afzender van de e-mail achterhalen aan de hand van het e-mailbericht. Hierin staat een “message ID”. Deze kun je vinden door met de rechter muisknop op het bericht te klikken (in outlook). Er opent dan een lijst met onderaan de keuze ‘opties’. Als je hierop klikt krijg je de gegevens van het mailbericht te zien, aan de hand waarvan de afzender opgespoord kan worden.”

 

Lees hier meer over B Heyes