TOP

Winkeldiefstal blijft bottleneck voor retailers

Uit het onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat het aantal overvallen blijft dalen, maar de aanpak van andere vormen van winkelcriminaliteit, zoals rondtrekkende bendes, nog te weinig aandacht krijgt.

Detailhandel Nederland heeft onderzoek gedaan naar het aantal overvallen op winkeliers. Uit de cijfers blijkt dat de gezamenlijke aanpak van overvallen in Nederland werkt. Het aantal overvallen op winkeliers is de afgelopen jaren nog verder gedaald. In 2010 waren bijna 900 winkeliers slachtoffer van een overval terwijl dat er in 2015 nog 310 waren. Dit meldt Detailhandel Nederland in een persbericht. Secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland, Bert van Stee is positief. “De cijfers laten zien dat de gezamenlijke aanpak van overvallen de afgelopen jaren zijn vruchten af heeft geworpen.”

Gezamenlijke aanpak

Onder leiding van de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb en in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie, werkt Detailhandel Nederland hard aan het terugdringen van het aantal overvallen.  Van Steeg: “Op die manier laten we zien dat het plegen van een overval in Nederland niet loont. De opbrengst is gering en de kans op een strafblad levensgroot. Nu is het van belang om niet tevreden achterover te gaan leunen, maar de resultaten te gebruiken om de dalende trend voort te zetten.”

Rondtrekkende bendes

Detailhandel Nederland signaleert echter ook dat andere vormen van winkelcriminaliteit nog te weinig aandacht krijgen. Het onderzoek wijst er namelijk op dat de aanpak van rondtrekkende bendes nog onvoldoende is. Deze High Impact Crime zorgt ervoor dat winkeliers hier nog dagelijks de gevolgen van zien.

Detailhandel Nederland constateert dat met deze georganiseerde vorm van winkeldiefstal jaarlijks voor honderden miljoenen uit Nederlandse winkels wordt gestolen en wordt doorverkocht op zwarte markten. “Nog steeds wordt Nederland gezien als een aantrekkelijke plek voor Oost-Europese bendes om winkeldiefstal te plegen. We zien dat er her en der wel wordt opgetreden, maar het is nog te incidenteel. We moeten deze bendes duidelijk maken dat winkeldiefstal in Nederland niet loont. Dat gaat alleen via een gezamenlijke aanpak, waarbij politie ook voldoende capaciteit beschikbaar stelt om deze bendes aan te pakken”, aldus van Steeg. Om deze vorm van winkelcriminaliteit aan te pakken wil Detailhandel Nederland naar een structurele aanpak zoals ook op het gebied van overvallen is gebeurd.

Vijf tips

Winkeldiefstal kost retailers honderden miljoenen euro’s per kaar. Vooral kleine, zelfstandige modewinkeliers voelen dat in de portemonnee. Hoe kun je met simpele middelen voorkomen dat er stukken uit je collectie verdwijnen? Deskundigen en modewinkeliers geven vijf tips aan Textilia. De tips tegen diefstal lees je hier.

 


Geen toegang tot het artikel? sluit nu een Textilia Totaal Jaarabonnement af en ontvang 12 keer per jaar het blad met interviews, achtergronden en marktcijfers uit de modebranche, plus onbeperkt toegang tot alle artikelen op onze website. Ook ontvang je twee keer per jaar de kleurkaarten, speciaal voor onze abonnees samengesteld door onze trendwatchers, en krijg je korting op evenementen als de Trenddag.

 

Heb je geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

bestellen-icoon