TOP

V&D kan opgelucht ademhalen * [update]

Na langdurig overleg heeft V&D de meerderheid van de stakeholders achter het herstructureringsplan gekregen. Er is genoeg geld om verder te kunnen.

Dit maakte de warenhuisketen maandagmiddag bekend via een persbericht. Hierin schrijft Don Roach, CEO van Sun Capital, de eigenaar van de V&D dat hij “erg tevreden” is dat er een overeenkomst bereikt is.

“Werkgelegenheid is hiermee behouden en V&D blijft een vertrouwd onderdeel in het retail landschap. De financiering van V&D is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst. We zijn onze medewerkers, klanten en leveranciers dankbaar voor hun geduld en support in deze roerige tijden.”

Complexe gesprekken 

V&D spreekt verder van “complexe onderhandelingen” en dankt vooral IEF Capital, hun grootste verhuurder “voor hun voortrekkersrol om een dreigende impasse te voorkomen bij de onderhandelingen met verhuurders.”

Met de vakbonden is nog altijd geen akkoord bereikt. Vakbonden FNV en CNV besloten zondag uit het overleg met V&D te stappen. Bonden dreigden eerder al met een rechtszaak, mochten de salarissen daadwerkelijk met dit percentage dalen. Die lijkt er nu te komen.  

Loonoffer nodig

V&D zegt dit te betreuren. “Met hen moet nog verder worden onderhandeld over de noodzakelijke structurele loonkostenverlaging om de loonkosten op niveau te brengen van wat nu gebruikelijk is in de retailmarkt.”

Over de gang naar de rechter is V&D niet heel erg te spreken. “Dat de bonden hier voor gekozen hebben, heeft niet onze voorkeur. Wij blijven openstaan voor voortzetting van overleg met de vakbonden.”

Winkels open 

Dat IEF Capital een belangrijke rol heeft gespeeld bij deze redding is opmerkelijk. Vorige week stond het nog recht tegenover V&D in de Amsterdamse rechtbank en eiste het ontruiming van winkels omdat de huur niet betaald was.

Warenhuisketen V&D voert  sinds het weekeinde bijna onafgebroken gesprekken met zowel de verhuurders van de winkelpanden als eigenaar Sun Capital. De winkels gingen vanochtend gewoon open.