TOP

V&D en vakbonden onderhandelen over salariskorting *

Warenhuisketen V&D heeft nog tot morgenmiddag om met de vakbonden tot een oplossing te komen over het loonoffer. Lukt dat niet, dan gaat de rechter volgende week maandag uitspraak doen over het geschil.

Gisteren stond V&D tegenover de bonden voor de kortgedingrechter in Amsterdam. Werknemers zijn het niet eens met het loonoffer van bijna zes procent dat zij afgelopen januari ineens voorgeschoteld kregen. Het loonoffer maakt deel uit van een reeks van maatregelen die het noodlijdende warenhuis van een faillissement moeten redden. 

Slikken of stikken

Het loonoffer kost de gemiddelde werknemer 200 tot 300 euro per maand, aldus hun advocaat in de rechtbank. V&D zei dat uit een stemming blijkt dat blijkt dat een merendeel van de 5000 werknemers bereid is een deel van het loon in te leveren in ruil voor baanbehoud.

Er zou volgens de advocaat van het warenhuis geen alternatief zij voor de salarisverlaging. Zonder loonoffer zou V&D “onherroepelijk weer in de gevarenzone” terechtkomen. Hiermee zou het faillissement in handen van de werknemers liggen die moeten slikken of stikken.

Hoongelach

Een verslaggever van NRC Handelsblad, die aanwezig was in de rechtszaal, twitterde: “Hoongelach in zaal als V&D betoogt dat 3.500 werknemers vóór de maatregelen (inclusief het loonoffer) zijn.”

Het warenhuis wil dat het personeel in de komende vier jaar tot 10 procent salaris inlevert, te beginnen met de aangekondigde verlaging van bijna 6 procent. Dat zou 10 à 12 miljoen euro moeten opleveren. De salarisverlaging is volgens het warenhuisconcern nodig om te kunnen concurreren met Primark, H&M, Zara en Cool Cat. In 2016 zou dan weer winst gemaakt worden.

Ten dode opgeschreven? 

Volgens V&D kunnen werknemers hun loonoffer terugverdienen als het bedrijf weer winst maakt. Maar garanties over wanneer dit zal zijn, en of winst maken überhaupt gaat gebeuren, zijn er niet. Hoewel V&D een plan heeft voor de toekomst, schrijven sommige retaildeskundigen het warenhuis al ten dode op.

Omdat dit ‘winstdelingsplan’ als verrassing kwam voor de bonden, wil de rechter de partijen alsnog een kans geven om er samen uit te komen. Of dat gaat lukken is de vraag.

‘Geen goed plan’ 

Na afloop van de zitting zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer tegen het FD: “We moeten de details nog horen en verder bespreken, maar een heel goed plan lijkt het mij niet. De vastgoedeigenaren hebben het zo geregeld dat ze geld krijgen als V&D failliet gaat. Waarom moet het personeel genoegen nemen met een regeling die ze pas iets oplevert als V&D ooit weer winstgevend wordt?”

Vorige week kwam de warenhuisketen tot een akkoord met de vastgoedeigenaren, banken, de belastingdienst en eigenaar Sun Capital. Uit documenten waarover het FD berichtte blijkt dat is gesproken over een plan waarbij de banken voor circa 40 miljoen euro aan werkkapitaal financieren en aandeelhouder Sun zo’n 60 miljoen euro in de winkels investeert. In ruil daarvoor geven de verhuurders een flinke korting op de huur. Voor de komende twee jaar zou hierdoor voldoende geld in kas zijn.