TOP

Van Uffelen lijft Van der Kam in, Inretail opent ‘banenwinkel’ en Schoenenkwartier vindt directeur

Van Uffelen neemt de Friese mannen- en vrouwenmodeketen Van der Kam over. Verder: Inretail opent een pop-up banenwinkel in Deventer, het Schoenenkwartier in Waalwijk heeft een nieuwe directeur en wordt Sharon Hilgers (My Jewellery) ‘World Entrepreneur’ van 2023? Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 25 mei.

Beeld Schoenenkwartier: Textilia

Van Uffelen neemt Friese modeketen Van der Kam over

Van Uffelen zet de stap naar Friesland met de overname van Van der Kam. Dat kondigt Pieter Cox, directeur van de Naura Groep (Van Uffelen, Claudia Sträter en Expresso) aan op Linkedin. De mannen- en vrouwenmodeketen (niet te verwarren met Van der Kam in Amersfoort, Gouda en Zutphen) heeft vier vestigingen, drie in Heerenveen en een in Leeuwarden. Het personeel gaat mee in de overname.

Het Friese modebedrijf wordt per 1 september onderdeel van Van Uffelen, maar blijft voorlopig onder eigen titel opereren. “Van der Kam heeft in 160 jaar een prachtige naam opgebouwd als stabiel en betrouwbaar bedrijf voor haar medewerkers, klanten en leveranciers”, schrijft Cox. “Ik kan alleen maar trots zijn dat de familie met deze achtergrond het vertrouwen in ons stelt om hun goedlopende vestigingen in Heerenveen en Leeuwarden door te zetten. We zullen de handelsnaam dan ook niet meteen wijzigen, maar daar rustig de tijd voor nemen.”

Inretail opent pop-up banenwinkel in Deventer

Inretail opent volgende maand een pop-upstore in het centrum van Deventer, waar werkgevers en toekomstige werknemers in de retail elkaar kunnen ontmoeten. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan workshops en in gesprek gaan met loopbaancoaches. Het wordt een plek om te laten zien dat werken in de retail geweldig is, zegt Inretail-directeur Jan Meerman in een aankondiging. “Als je talent er past, is het de mooiste baan van de wereld. Daarom dagen we iedereen uit zijn kwaliteiten te komen testen.”

De Banenwinkel is van 1 juni tot en met 8 juli te vinden in de Korte Bisschopstraat en van woensdag tot en met zaterdag geopend. Het initiatief kwam tot stand met steun van Stichting Deventer Binnenstadmanagement, het Ondernemershuis en de gemeente. Ook voor andere steden worden met lokale ondernemersorganisaties plannen uitgewerkt. Het initiatief is onderdeel van een actieplan om jongeren warm te maken voor een baan in de retail, een sector die net als vele andere kampt met personeelstekorten. Vorige maand ging ook een social mediacampagne van start.

Schoenenkwartier vindt directeur-bestuurder

Het Schoenenkwartier heeft een directeur-bestuurder gevonden in de persoon van Rinske Jurgens. Ze start per 1 juni bij het museum in Waalwijk. Met haar komst is ook de nieuwe organisatiestructuur van het Schoenenkwartier rond. Van een bestuur met directeur wordt overgestapt op een Raad van Toezicht-model met een directeur-bestuurder. Deze Raad van Toezicht trad afgelopen maart aan en bestaat uit voorzitter Geertje Pruijsers, Ben van Heesbeen, Martijn Mathot en Olaf Vugts.

Jurgens werkt nu nog als hoofd Museumzaken bij het Textielmuseum in Tilburg en heeft zin in de overstap naar Waalwijk. “Ik zie zoveel potentie”, zegt ze in een persbericht. “Schoenen zijn van iedereen en daarmee relevant voor een breed publiek. Hoe mooi om daarbij het heden en verleden van schoenen maken verder tot leven te brengen. Daar wil ik graag als eindverantwoordelijke aan bijdragen.” Het Schoenenkwartier werd sinds het veelbesproken vertrek van oud-directeur Anouk van Heesch geleid door interim-directeur Mechtild van den Hombergh. Zij verlaat het museum per 1 juli.

Wordt Sharon Hilgers (My Jewellery) ‘World Entrepreneur’ van 2023?

Sharon Hilgers maakt kans op de prestigieuze titel ‘World Entrepreneur of the Year 2023’. De oprichter en CEO van sieraden- en modemerk My Jewellery won afgelopen najaar de landelijke ronde van de verkiezing en zal ons land als onderdeel van de ‘Class of 2023’ vertegenwoordigen tijdens het EY World Entrepreneur of the Year-event, van 6 tot 9 juni in Monaco. De 48 kandidaten zullen worden beoordeeld aan de hand van vier criteria: ondernemersgeest, doelgerichtheid, groei en impact.

Hilgers kijkt uit naar de wereldeditie. “Ik ben vereerd dat ik namens Nederland dit prachtige event mag bijwonen”, zegt ze in een persbericht. “Meedingen naar de EY World Entrepreneur Of The Year Award in Monaco betekent bewustzijn vergroten en jonge vrouwen over de hele wereld inspireren.”

Uniqlo ontkent verkoop Russische tak

Uniqlo gaat de Russische tak niet verkopen. Dat stelt moederbedrijf Fast Retailing in een statement. Het bedrijf reageert op uitspraken van Victor Yevtukhov, de Russische viceminister van Industrie en Handel, die eerder deze week tegen dagblad Izvestia zei dat het bedrijf Rusland volledig verlaat en een koper zoekt voor de activiteiten in het land. Fast Retailing ontkent deze plannen. Het modeconcern schortte de activiteiten van Uniqlo in maart 2022 tijdelijk op en sloot daarbij enkele winkels. Die situatie blijft onveranderd. Fast Retailing zegt de situatie in Rusland en Oekraïne ‘nauwlettend’ te volgen en op basis daarvan beslissingen te nemen.