TOP

Tropenrooster populair bij modewinkeliers *

Het initiatief van winkeliers in Zwolle om een tropenrooster in te stellen tijdens de verwachte snikhete dag afgelopen zaterdag 4 juli, verspreidde zich als een olievlek over Nederland. Een modezaak in Swalmen draaide al de hele week een tropenrooster. “Klanten komen hier al vroeg bezweet binnen en vanaf één uur is het uitgestorven.”

Is het nu al bloedverziekend heet, komende zaterdag stijgt het kwik op veel plaatsen in ons land naar ergens tussen de 35 en 40 graden Celcius, voorspellen de weermannen. Winkeliers op hun beurt voorspellen dat er dan waarschijnlijk geen kip in de winkel komt. In Zwolle is daarom op initiatief van een opticien het idee geopperd om vroeg open te gaan en op tijd de deur weer te sluiten. Steeds meer winkels in andere plaatsen volgen dit voorbeeld.

Aan het tropenrooster in Zwolle doen ruim 25 winkeliers mee in die plaats, en het worden er steeds meer, vertelt Alan Houtman van Houtman mode in Zwolle. Ook zijn filiaal in Meppel gaat vroeg open en op tijd weer dicht. “We willen onze klanten die toch nog wat willen kopen de gelegenheid bieden te komen winkelen nog voordat het te heet wordt”, zegt hij. Sommige ondernemers verbinden er zelfs acties aan, zoals korting voor vroege shoppers of – zoals een juwelier in die plaats –  een ontbijtje om 7.30 uur. Kinderkledingzaak Blink in Lunteren deelt waterspeeltjes uit.

 

Mobiliseren 

 

Niet alle winkeliers trekken hier samen in op. Damesmodezaak Café Noir in Huizen heeft zelf het initiatief genomen om vroeger open te gaan, om half negen in dit geval. “Ik heb wel gevraagd of mijn buurvrouw ook mee doet, ook een damesmodezaak, maar het is te kort dag om iedereen te mobiliseren”, zegt eigenaresse Yvonne van Rijk. “Ik meld het wel aan de ondernemersvereniging, maar ga er zelf niet achteraan.” 

 

Dames- en herenmodezaak Fashion4You uit het Limburgse Swalmen draait al de hele week met een tropenrooster. De airco is namelijk nog niet geïnstalleerd. “Nood breekt wet inderdaad”, zegt eigenaresse Nance Raaijmakers. “Maar ook als de airco het volgende week doet, ga ik van acht uur ’s morgens tot twee uur ’s middags open. Het is hier nu al tegen de veertig graden. Wij zitten middenin het centrum, mensen komen hier bezweet binnen, alles plakt. En om één uur is het hier uitgestorven. Het schijnt de komende twee weken zo warm te blijven hier in Limburg, ik denk dat ik die aangepaste openingstijden aanhoud.” 

 

‘Nederland snapt ‘t niet’ 

 

Zo breidt het tropenrooster zich steeds verder uit over ondernemend Nederland. Een goed intitiatief, vindt de Friese Sia van der Schoot van Frommes damesmode in Franeker, al heeft zij een ander idee bij een tropenrooster. “Ik denk dat ze het in Nederland niet helemaal snappen”, reageert ze nuchter. “Het idee van een tropenrooster is dat je tussen één en vier uur ’s middags dicht bent, maar wij gaan vroeg open en sluiten om vier uur. Wij zijn dus langer open, haha. Dat is niet echt een tropenrooster, wel? Maar het idee is leuk en winkeliers verbinden er leuke acties aan.” 

 

Volgens Detailhandel Nederland is het voor het eerst dat winkels een tropenrooster hanteren. “We hebben hier nog niet eerder van gehoord”, zegt woordvoerster Suzanne van de Graaf. “Winkeliers houden natuurlijk wel rekening met de omstandigheden waarin hun werknemers aan het werk zijn. Zo zijn ze bijvoorbeeld wat makkelijker wat betreft kledingvoorschriften en worden vaker drinkpauzes ingelast. Wel zien we dat winkeliers natuurlijk het warme weer aangrijpen om zomerse producten te verkopen.” Het is wel zo, voegt ze eraan toe, dat winkels met airco een fijne plek zijn om de hitte te ontvluchten.