TOP

Topman Ronald van der Vis verlaat Esprit

Ronald van der Vis vertrekt als ceo bij Esprit. De topman verlaat het modebedrijf vanwege persoonlijke omstandigheden, niet om een meningssverschil over de te volgen strategie. Het is nog onduidelijk wie Van der Vis per 1 juli 2013 opvolgt.

Ronald van der Vis is sinds 2009 werkzaam bij Esprit en verantwoordelijk voor een omvangrijk transformatieproces, waaronder de restyling van de winkels en de collecties. Dit proces zal zoals gepland worden voorgezet. Na bekendmaking van het nieuws gisteren 12 juni, daalde de aandelenkoers van Esprit met ruim 21 procent naar HK$10.64 op de Hongkong Stock Exchange.

Tegenvallende resultaten
Esprit kampt al een tijd met tegenvallende resultaten. Zo noteerde het modebedrijf Esprit in het eerste halfjaar van het lopende boekjaar 2011/2012 een omzetdaling van 5,6 procent naar 1,63 miljard euro. De operatieve winst daalde met maar liefst 70 procent. Wereldwijd zullen er 90 verlieslijdende filialen worden gesloten. Country manager Benelux, Marco de Gier, vertelt hierover in april 2012 openhartig aan Textilia: “We borduurden te lang door op het succes van de jaren 2007 en 2008, de beste jaren van Esprit. Daarna ging het minder goed. We brachten geen vernieuwing binnen de collecties en de winkels, waardoor de omzet achterbleef en een deel van onze doelgroep verdween.”

Transformatieplan
Het zogenoemde transformatieplan moet het tij nu keren. De Gier: “In september 2011 besloten we met dit plan te starten met investeringen van 1,7 miljard euro tot en met het financiële boekjaar 2014/2015. In de beste afzetgebieden, Azië en Europa investeert Esprit 280 miljoen euro. Logischerwijs zullen we de komende tijd minder winst behalen: dit is in lijn met het plan voor het eerste halfjaar van het financiële boekjaar.”