TOP

‘The Mall vloek en een zegen voor gemeente’, DNB verwacht hoge inflatie en Marc Cain staat in Berlijn stil bij oorlog Oekraïne

Salvatore Ferragamo heeft een nieuwe creatief ontwerper aangesteld en de DNB verwacht dat de inflatie dit jaar hoger uitkomt dan het Centraal Planbureau eerder voorspelde. Verder: één jaar na de opening van Westfield Mall of The Netherlands concludeert Omroep West dat het luxe winkelcentrum een vloek en een zegen is voor de gemeente. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 maart.

Foto: Marc Cain

Nieuwe creatief directeur voor Salvatore Ferragamo

Salvatore Ferragamo heeft een nieuwe creatief directeur. Slechts een paar maanden na de aankondiging van de komst van Marco Gobbetti als CEO, heeft het Italiaanse label onthuld dat de in Londen gevestigde ontwerper Maximilian Davis de creatieve heerschappij van het modehuis zal overnemen. Dat meldt Harpers Bazaar. Davis neemt het stokje over van Paul Andrew, die eind vorig jaar vertrok. “Ik ben verheugd Maximilian te kunnen verwelkomen in het huis van Ferragamo”, zegt Gobbetti. “Zijn heldere visie gecombineerd met het niveau van uitvoering en zijn krachtige esthetiek maken hem tot een van de meest briljante talenten van zijn generatie. Zijn werk wordt bepaald door elegantie, verfijnde sensualiteit en constante toewijding aan kwaliteit.”

Marc Cain staat in Berlijn stil bij oorlog Oekraïne

Modelabel Marc Cain heeft zijn show op de Berlin Fashion Week aangegrepen om wegens de oorlog in de Oekraïne een ​​teken van vrede en tolerantie te sturen, tegen oorlog en geweld. Dat meldt het merk in een persbericht. Niet alleen met een avond inzamelingsactie, maar ook met een duidelijk statement aan het eind van de show. Aan het einde van de show deed Marc Cain de lichten uit en speelde het nummer Russians van Sting. Toen de lichten weer aangingen, stonden alle 47 modellen verenigd op het podium elk met open handpalmen met het vredesteken erop geschilderd. Hoeveel de inzamelingsactie heeft opgeleverd is nog niet bekend. Marc Cain heeft aangegeven het bedrag te verdubbelen en over te maken aan Caritas, de officiële partner van Fashion Week Berlijn. Het premium label had voorafgaand aan de show al €200.000 gedoneerd aan de kinderrechtenorganisatie Save the Children.

‘The Mall vloek en een zegen voor gemeente’

Het éénjarig bestaan van  Westfield Mall of The Netherlands – in de volksmond al The Mall genoemd – grijpt Omroep West aan om terug te blikken en vooruit te kijken met een reportage. Hierin komt een aantal retailers anoniem aan het woord die terugkijken op een zwaar coronajaar met hoge huurprijzen en extra kosten voor events. De prijs voor het huren van een pand is ten opzichte van Leidsenhage meer dan verdubbeld; voor 100 vierkante meter zou rond de 8.000 euro betaald moeten worden. Over de precieze bedragen wordt onderling niet gesproken. “Dat mag volgens het contract niet”, zegt een winkelier. De contracten die winkeliers tekenen zijn voor de duur van tien jaar. “In het afgelopen jaar waren er twee die niet konden blijven”, zegt Koek. “De rest heeft het gered.” De ondernemers die Omroep West spreekt, geven aan het net te redden. Ze zijn blij met de mooie locatie, maar missen soms de vrijheid van het ondernemen. “Het voelt hier meer alsof je in dienst bent van Unibail”, zegt een ondernemer. “Er komen veel extra kosten bij”, vertelt een andere winkelier. “We moeten bijvoorbeeld ook betalen als er extra evenementen zijn, zoals toen Lady Gaga virtueel kwam optreden. Ook moeten we maandelijks onze omzet rapporteren.” Operationeel directeur Koek reageert op dat laatste: “Dat is voor Nederlandse ondernemers misschien nieuw, maar in andere landen is dat vrij gebruikelijk. We willen graag zien hoe het gaat, zodat we op tijd kunnen inspringen.” Bezoekers zijn volgens Omroep West ‘veelal blij en enthousiast’ zijn. Koek zegt: “We haalden 13 miljoen bezoekers. Dat is meer dan waarop we hadden geanticipeerd. Als je bedenkt dat we ook nog eens twee lockdowns hebben gehad, is het een bijzonder succesvol jaar.”

DNB verwacht inflatie van 7 procent

De Nederlandse economie stevent af op uitzonderlijk hoge inflatie. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), zo schrijft de NOS. Dat komt door de oorlog in Oekraïne is, een dreun die volgt op de coronapandemie. “We worden door deze schok een stukje armer”, zegt Klaas Knot, president van de DNB. De verwachting is dat de inflatie over dit het hele jaar 2022 uitkomt op 6,7 procent. Dat is sinds 1981 niet meer voorgekomen, daarbij is dit het dubbele van de inflatie afgelopen jaar. Knot zegt dat dit voor huishoudens koopkrachtverlies betekent en dat het voor bedrijven zal betekenen dat ze met kostenstijgingen geconfronteerd worden. De inschatting van de inflatie is aanmerkelijk hoger dan de raming waar het Centraal Planbureau vorige week mee kwam. Daarin werd gerekend op 5,2 procent inflatie. Wanneer de energie- en grondstofprijzen echter langer hoog blijven, kan de inflatie volgens DNB oplopen tot 9,5 procent dit jaar om pas in 2023 terug te zakken tot 3,4 procent. Nederland komt in dat scenario in een korte recessie terecht.