TOP

Textilia’s Jaaroverzicht: het nieuws in juli 2016

December is traditiegetrouw de tijd van het jaar voor terugblikken en het samenstellen van lijstjes. De komende weken vind je op Textilia het overzicht van 2016. Vandaag: wat gebeurde er in juli?

In juli overleed Goedhart Westen op de leeftijd van 66 jaar. Misschien geen naam die dagelijks terug te vinden was in het nieuws, maar toch is dit een van de best gelezen artikelen van 2016. En dat is waarschijnlijk te danken aan het pionierschap van de Groningse ondernemer. 

Goedhart Westen was directeur en eigenaar van Westen Mode, de bekende modezaak in Musselkanaal in Groningen. Met meer dan 150 merken en veel service en gastvrijheid stond de winkel bekend als Fashion Mall van het Noorden. Op veel fronten is Westen een pionier. Zo heeft de modezaak al jaren eigen café, heeft het een personal shopper service, een eigen atelier waar bijvoorbeeld broeken ingekort kunnen worden en is er een speelhoek voor kinderen.

Vrouwenmodetrends gespot in Berlijn

Juli is traditiegetrouw de maand voor modebeurzen. Rosita van der Kwaak spotte de laatste trends voor zomer 2017 in Berlijn. Sport blijft de mode beïnvloeden. Zelfs traditionele modemerken als Mac, Atelier Gardeur en Marc Cain brengen functionele sportitems die je tijdens en na het sporten aan kunt. En yes: we gaan de functionele sportlegging in 2017 ook op straat terug zien.

Kleding in de uitverkoop

Zo’n 4 procent van alle kleding die een retailer inkoopt blijft onverkocht. Een schadepost van in totaal 315,5 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van MVO Nederland. Maar hoeveel procent van de ingekochte kleding wordt in de uitverkoop verkocht?

Een half jaar lang deed Geeke Wijnia voor MVO Nederland onderzoek naar de hoeveelheid onverkochte kleding in de Nederlandse modebranche. Daarvoor interviewde zij onder meer 363 retailers en 66 producenten.

Doorstart McGregor

Modebedrijf McGregor Fashion Group maakt een doorstart. Er komt een nieuwe naam en de directie wordt vervangen. Maar op het eerste gezicht lijkt het erop dat het bedrijf voor het grootste deel intact blijft. Of wordt het toch allemaal anders? “‘Onze focus ligt op lean and mean worden”, zegt de nieuwe topman tegen Quote. Maak kennis met de Doniger Fashion Group.

Nieuwe cao

Er werd deze maand een definitief akkoord over een nieuwe cao voor werknemers in de modebranche gesloten. Inretail kreeg op 13 juli groen licht van de onderhandelingspartners.De belangrijkste veranderingen gingen over de toeslagen voor de avond en het weekend.

Dit waren de best gelezen artikelen in juli 2016:

  1. Goedhart Westen (66) van Westen Mode overleden
  2. Vrouwenmode: 5 trends gespot in Berlijn
  3. De terugkeer van Promiss als opvolger van Superstar
  4. McGregor maakt een doorstart onder een nieuwe naam
  5. Binnenkijken: de eerste Nederlandse winkel van Essentiel
  6. Zara trekt gekopieerde kleding uit de winkel terug
  7. Hoeveel kleding wordt in de uitverkoop verkocht?
  8. Nieuw: brillenmerk Charlie Temple
  9. Veel winkels failliet, aantal brandstores blijft groeien
  10. Dit verandert er in de nieuwe cao voor de modebranche