TOP

SundaySchool en Brandshatch geannuleerd, Forse toename winkelleegstand verwacht in 2022 en omzetverlies PVH in derde kwartaal

Toch wel een koopavond voor Sinterklaas in Rotterdam. Verder: het planbureau en Locatus verwachten een forse toename van winkelleegstand in 2022 en kindermodebeurs SundaySchool en modebeurs Brandshatch geannuleerd voor de winter. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 4 december.

Toch wel een koopavond voor Sinterklaas in Rotterdam

De winkels in het centrum van Rotterdam gaan vanavond toch niet om 18:00 uur dicht, meldt regionale omroep Rijnmond. Onder druk van de meerderheid van de gemeenteraad komt burgemeester Ahmed Aboutaleb terug op zijn besluit om de koopavond te verkorten. Winkels mogen toch tot 20:00 uur open zijn, waarbij de laatste klanten om 19:00 naar binnen mogen. Het verloop van de avond wordt door de gemeente nauwlettend gevolgd. Aboutaleb stuurt de raad maandag een evaluatie over de bevindingen.

Wintereditie SundaySchool en BrandsHatch geannuleerd

Kindermodebeurs SundaySchool en modebeurs BrandsHatch gaan niet door in januari 2021. “We waren klaar om beide beurzen te organiseren, maar merken bij merken en inkopers toch ook een ‘terechte’ terughoudendheid”, aldus organisator Rob de Vos in een persbericht. “Het coronavirus is onvoldoende onder controle en daardoor zijn we genoodzaakt om de beurzen te annuleren.” De beurzen moesten in juli ook worden afgezegd vanwege de pandemie

Forse toename winkelleegstand verwacht in 2022

De winkelleegstand in de binnensteden zal in 2022 met meer dan veertig procent toenemen. Dat staat in het rapport ‘Veerkracht op de proef’ van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Locatus dat 3 december is verschenen. Uit het onderzoek blijkt dat de coronamaatregelen recreatief winkelen of ‘funshoppen’ in binnensteden onder druk zetten. Een ander structurele trend is dat steeds meer mensen in binnensteden wonen. 

De verwachte impact van corona zal per binnenstad variëren, meldt het rapport. Volgens de studie zijn de Nederlandse binnensteden op lange termijn veerkrachtig genoeg om de economische gevolgen van de coronapandemie te doorstaan. Op korte termijn krijgen de sterkere – vitalere – binnensteden de hardste klappen, zoals bijvoorbeeld Amsterdam, omdat hier het aandeel van toeristen onder de binnenstadbezoekers zo groot is. Op de lange termijn kan de situatie in de zwakkere binnensteden zorgelijker zijn, omdat de coronacrisis daar bestaande negatieve trends versterkt, Voor de middellange termijn zijn er grote uitdagingen, maar de aard en omvang ervan zijn zeer locatiespecifiek.

Lees ook: Analyse winkelgebieden post-corona

Derde kwartaal: 18% omzetdaling PVH 

PVH Corp., de moedermaatschappij van onder meer Tommy Hilfiger en Calvin Klein, verwacht dat de omzet in het vierde kwartaal met ongeveer 20 procent zal dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. In het derde kwartaal, dat eindigde op 1 november 2020, liep de omzet met 18 procent terug naar 1,7 miljard euro. In de eerste negen maanden van dit jaar, werd een omzetverlies van 31 procent genoteerd ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Credit beeld: Renate Zoutberg