TOP

Staatssecretaris Knapen steunt verduurzaming kledingindustrie Bangladesh

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken ondertekende op 22 mei in Bangladesh een overeenkomst met bedrijven en maatschappelijke organisaties voor schonere en veiligere productiemethoden.

De overeenkomst werd ook getekend door grote kledingconcerns als G-Star Raw, Esprit, H&M, Levi’s, New Look, Primark en WE. Deze partijen vertegenwoordigen ongeveer 40% van de Europese textielmarkt en willen met zo’n 200 Bengaalse fabrieken gaan samenwerken.

“Een schonere textielindustrie met duurzaam gebruik van water is van groot belang voor de industrie maar vooral ook voor de Bengaalse bevolking zelf”, aldus staatssecretaris Ben Knapen in een persverklaring. “Het is mooi dat Nederland hier een makelaarsfunctie heeft kunnen vervullen tussen alle betrokkenen.” De Nederlandse overheid en de private sector zullen in gelijke mate bijdragen aan het project waarmee voor een periode van drie jaar een bedrag van enkele miljoenen euro is gemoeid.

Bangladesh is na China de grootste kledingproducent ter wereld en de kledingindustrie is van groot belang voor de Bengaalse economie. Meer dan 3,5 miljoen mensen, waarvan 85% vrouw, werken in de kledingsector.