TOP

Solo-expositie Monique van Heist in Zeeuws Museum

Vanaf heden is de eerste solo-expositie van modeontwerpster Monique van Heist te zien in het Zeeuws Museum in Middelburg.

In de tentoonstelling ModemetMonique onderzoekt Monique van Heist de conventies en de grenzen van de modewereld. Rode draad is ‘hellofashion’, de seizoensoverschrijdende collectie kledingstukken, accessoires en ‘lifestyle’-artikelen, zoals recepten en meubilair van de ontwerpster, een project dat grote overeenkomsten heeft met (mode)collectie van het Zeeuws museum waarin identiteit en iconen een belangrijke rol spelen.
ModemetMonique bestaat uit drie onderdelen. In de eerste zaal worden de collectie van Monique van Heist en de (mode)collectie van het Zeeuws Museum in een installatie samengevoegd tot een grote garderobe. Het tweede deel bestaat uit een serie van achttien grote portretten die fotograaf Daan Brand maakte van Zeeuwen in de ontwerpen van Van Heist en kledingstukken uit het museum. Alle geportretteerden zijn op een bepaalde manier bij de tentoonstelling betrokken, van de suppoost tot de schoonmaakster. Naast deze portretten heeft de fotograaf een grappig making of -filmpje gemaakt. In de laatste ruimte is de 3-d installatie ‘hellobedroom’ te zien. Hier krijgt de bezoeker een kijkje in het atelier van Van Heist.  

Observaties van het banale
Monique van Heist (1972) begon haar label ‘moniquevanheist’ in 2004. Met haar label onderzoekt zij het grensgebied van kleedgedrag. Ze wordt geïnspireerd door observaties van het banale; in de rij bij de supermarkt, op straat en op tv. Monique van Heist vertaalt haar bevindingen naar een collectie die zich concentreert op de draagbare, klassieke uniseks garderobe waarmee ze in 2008 de Mercedes-Benz Dutch Fashion Award won.
 
Logeren in ‘Motel Monique’
Tijdens de tentoonstelling is het mogelijk om te logeren in ‘Motel Monique’. Deze hotelkamer is door Monique van Heist ingericht. Op zaterdag 19 juni 2010 van 13.00 tot 16.00 uur vindt de workshop ModemetMonique plaats. Deze workshop voor volwassenen kost € 20,- per persoon (inclusief materialen). Reserveren: rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl

De expositie ModemetMonique is tot en met 24 oktober 2010 te zien in het Zeeuws Museum in Middelburg.