TOP

Welke verzekeringen komen van pas als ondernemer in de mode?

Iedere ondernemer doet er over het algemeen verstandig aan om een of meerdere verzekeringen af te sluiten om zich in te dekken voor een aantal risico’s die komen kijken bij zowel het ondernemerschap als de specifieke bedrijfsvoering. Dat geldt net zo goed voor ondernemers in de modebranche. Welke verzekeringen komen zoal van pas voor deze ondernemers?

Beeld: Pexels

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een verzekering die je sowieso niet moet vergeten, is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Deze verzekering beschermt jou als ondernemer (en je bedrijf) tegen claims van derden met betrekking tot letselschade of materiële schade die het gevolg zijn van de uitoefening van jouw bedrijf. In de modebranche kunnen klanten letsel oplopen door onvolkomenheden in
kledingartikelen. Maar ook bezoekers van een kledingwinkel kunnen daar een ongeluk meemaken met letsel als gevolg waar je als bedrijf aansprakelijk voor gehouden kunt worden. Tegen dit soort claims beschermt een AVB je.


Inventaris- en goederenverzekering

Ook een inventaris- en goederenverzekering is geen overbodige luxe. Met de bezittingen van je bedrijf kunnen immers vervelende dingen gebeuren als gevolg van brand, diefstal, wateroverlast of andere calamiteiten. De financiële schade hiervan kan groot zijn. Een inventaris- en goederenverzekering dekt schade aan je voorraad, inventaris, apparatuur en andere bedrijfsmiddelen. In de modebranche is voorraad vaak een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Dat maakt deze verzekering essentieel.


Cyberverzekering

Mogelijk doe je aan online verkoop van modeartikelen. Dan heb je te maken met online verkoopplatforms, e-commerce websites en digitale betalingssystemen. Zeker als je klantgegevens bezit die niet op straat mogen komen te liggen, is cybercriminaliteit een serieuze bedreiging. Als er door een hack of datalek gegevens van je gestolen worden, kan dit je duur komen te staan. Om je te beschermen tegen de financiële gevolgen die cybercriminaliteit met zich kan meebrengen, is het wijs om een cyberverzekering af te sluiten.


Rechtsbijstandverzekering

Als ondernemer in de mode kun je te maken met allerlei juridische geschillen, zoals contractgeschillen, arbeidsconflicten en intellectuele eigendomsclaims. Dit kan soms hoog oplopen. In dat geval kun je te maken krijgen met hoge kosten voor juridische bijstand, zonder dat succes gegarandeerd is. Die kosten wil je niet uit eigen zak hoeven te betalen, want dat kan mogelijk de financiële ondergang van je bedrijf betekenen. Een rechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische bijstand en dekking van juridische kosten in het geval van geschillen.


Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer, of dat nu in de modebranche is of in een andere tak van sport, ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Je draagt niet af voor een wettelijke arbeidsongeschiktheidsregeling. Je inkomen is daardoor afhankelijk van je vermogen om te werken.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt financiële bescherming en een inkomen als je door ziekte of letsel niet in staat bent om te werken. Besef wel dat dit een prijzige verzekering is.
Natuurlijk kun je koppig of zuinig zijn en ervoor kiezen om geen verzekeringen af te sluiten of je onvoldoende te verzekeren. Daar bespaar je in eerste instantie allicht geld mee, maar je krijgt er flink spijt van op het moment dat je geconfronteerd wordt met een situatie die je veel geld gaat kosten. Natuurlijk hoef je niet voor al het mogelijke te verzekeren, maar een reële risicoanalyse kan zeker geen kwaad. Breng in kaart welke risico’s je concreet loopt en verzeker je daar zo goed als je kunt voor.