TOP

Smit Mode maakt doorstart, minder starters en meer faillissementen en Hema moet staatsteun terugbetalen

Moderetailer Smit Mode maakt een doorstart onder dezelfde eigenaren. De Kamer van Koophandel registreerde in de eerste helft van dit jaar 5% minder starters en 5% meer faillissementen. En Hema moet meer dan de helft van de NOW-subsidie aan de overheid terugbetalen. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van dinsdag 14 juli 2020.

Smit Mode maakt doorstart

Moderetailer Smit Mode maakt een doorstart onder dezelfde eigenaren. Het grootste deel van het personeel kan blijven. Dat meldt Retailnews na de curator te hebben gesproken. Smit Mode heeft achttien winkels in de regio Dordrecht en een webshop. De curator denkt dat niet alle winkels zullen openblijven, maar dat het bedrijf in afgezwakte vorm zal blijven bestaan. Meerdere partijen brachten een bieding uit, waarbij de keus viel op het voorstel van de huidige directie. Die zet de winkels met een andere BV (TIMS 20) voort. De naam Smit Mode blijft bestaan. Smit Mode werd op 19 juni failliet verklaard na beëindiging van de surseance. Het bijna 150 jaar bestaande familiebedrijf had zelf uitstel van betaling aangevraagd nadat de omzet fors was teruggelopen door de coronacrisis.

KvK: 5% minder starters en 5% meer faillissementen in eerste helft 2020

De Kamer van Koophandel registreerde in de eerste helft van dit jaar 5% minder starters en 5% meer faillissementen. Dit blijkt uit de KVK Bedrijvendynamiek. Het aantal stoppers steeg met 25%, maar door een groot aantal ‘deregistraties’ van niet meer actieve bedrijven geeft dit cijfer een vertekend beeld. Als het totaal aantal stoppers hiervoor wordt gecorrigeerd, is het aantal slechts 1% hoger dan in 2019. Het aantal bij KvK ingeschreven ondernemingen is per saldo met 2% toegenomen in de eerste helft van 2020 (dat was 3% in 2019). Corona heeft duidelijk invloed op de cijfers. In april daalde het aantal starters met 34% en in mei met 11%. In juni was er een toename van het aantal starters met 20%. De detailhandel (+32%) is naast de land- en tuinbouw de enige sector met een groei van het aantal starters, de andere sectoren laten deze periode allemaal een afname zien.

Hema moet deel staatsteun terugbetalen

Hema moet meer dan de helft van de NOW-subsidie aan de overheid terugbetalen. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar verwacht daarvan 6 miljoen euro terug te moeten betalen. Dat bevestigt Hema aan RTL Z. Het bedrijf hield er bij de aanvraag van de subsidie rekening mee dat de omzet veel verder in zou zakken dan uiteindelijk is gebeurd. Uiteindelijk bleek dat de winkels open mochten blijven en dat de onlineverkopen flink stegen. Volgens RTL Z had Hema een aanvraag gedaan voor 14,2 miljoen euro aan NOW-steun. Dat is 2,6 keer zoveel als waar het bedrijf bij nader inzien recht op heeft op basis van de gemeten omzetdaling. In de periode van maart tot en met mei daalde de omzet uiteindelijk met 20 tot 30 procent. Om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling, moet de omzet van een bedrijf met minstens 20 procent dalen.

Nog meer open dagen

Ook het World Fashion Centre en het naastgelegen Fashion House in Amsterdam organiseren open dagen als alternatief voor de geannuleerde Modefabriek. De huurders van het World Fashion Centre nodigen hun klanten op zondag 2 en maandag 3 augustus uit tijdens de mode inspiratiedagen in het centrum. De verhuizing van de showrooms van toren 4 naar toren 1 is inmiddels afgerond, dus veel merken zijn te bezoeken in een nieuwe showroom. De dag wordt aangekleed met een hapje en een drankje en bezoekers krijgen een gratis parkeerkaart. Het aan de overkant gelegen Fashion House houdt twee open dagen, namelijk op zondag 2 augustus en zondag 16 augustus. Hier vind je de agenturen Bianca van Leur, Cees de Best, Goodbrandz, De Jong Fashion en Michel Smit Labels.