TOP

Red Wing viert tienjarig bestaan van Amsterdamse brandstore met jubileumschoen

Red Wing viert het tienjarig bestaan van de brandstore in Amsterdam met een speciale editie van de Moc Toe, de ‘Amsterdam’ boot. De laars wordt op 22 juli gelanceerd, de exacte datum waarop de store tien jaar geleden openging.

De jubileumlaars is gemaakt in de Verenigde Staten en wordt in een oplage van 180 paar uitgebracht. De boots zijn gemaakt van Abilene leer uit de Red Wing-looierij in Minnesota. Voor dit leer wordt de ruwe kant van de huid gebruikt. Dat biedt veel voordelen; het materiaal is ademend en waterafstotend en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien droogt het leer niet uit.

Geïnspireerd op de mocassin

De Moc Toe is het meest herkenbare model van Red Wing. Het Amerikaanse schoenenmerk ontwikkelde de laars, die in 1952 gelanceerd werd, speciaal voor boeren en jagers. Het model is geïnspireerd op de mocassin van de oorspronkelijke Amerikanen – vandaar de naam – en heeft een doorgestikte upper in een U-vorm. Ook de witte profielzool van polyurethaan valt op. De laars werd een instant succes en is uitgegroeid tot een klassieker die nog altijd in de Red Wing Heritage-collectie zit. Marketingmanager Rik van Dijk: “Niets zegt ‘Red Wing’ als een Moc Toe boot met witte zool.”

Van een andere wereld

The Red Wing Shoe Company werd in 1905 opgericht in de gelijknamige plaats in Minnesota. Doel was om de vele arbeiders in de regio van werklaarzen van hoge kwaliteit te voorzien. “Voor mij is Red Wing zowel tijdloos als van een andere wereld”, zegt Mitch de Vries, de mede-eigenaar van Red Wing Shoes Amsterdam, over het moment dat hij voor het eerst met de schoenen in aanraking kwam. De Vries opende de brandstore in onze hoofdstad tien jaar geleden in samenwerking met Menno Meurs van Tenue de Nîmes. “Waar vind je vandaag de dag nog een merk als Red Wing? Het is nog steeds een familiebedrijf, alle producten worden in de USA gemaakt en het leer wordt nog steeds bij de eigen looierij gelooid.”

De Red Wing Amsterdam boot is vanaf donderdag 22 juli verkrijgbaar bij de winkel en webshop van Red Wing Amsterdam. De laarzen zijn verkrijgbaar in de Amerikaanse maten 6 tot en met 13 en kosten €369,95.

Beeld: Red Wing Amsterdam